Myndigheterna i Barcelona förbjuder fotografering och videoinspelning av berömda monument: på grund av en trend på sociala medier

av Titti Carlberg

20 April 2024

Advertisement

Av en eller annan anledning genererar sociala medier ofta trender som nästan alla finner sig själv följa, ofta utan att tänka på konsekvenserna. Faktum är att vissa av dessa trender är ofarliga, andra kan dock leda till allvarliga situationer, så pass att de kräver akuta ingripanden från myndigheterna. Ett av de viktigaste exemplen på denna trend inträffade i Barcelona, Katalonien, där ett nyligen fattat beslut förbjuder fotografering och videoinspelning av stadens främsta monument. Låt oss se varför.

Advertisement

Problemet med Sagrada Familia och tunnelbanan

Sagrada Familia är symbolen för staden Barcelona och ett av de mest kända monumenten i världen för dess estetik, mening och historia. Kyrkan, som är designad av Antoni Gaudi, besöks varje dag av många turister från hela världen, vilka de flesta naturligtvis har en smartphone redo att fotografera, spela in videor, dela berättelser och så vidare. Detta är ett öde som alla turistattraktioner har gemensamt, som i vissa fall kan gå utöver vad som är tillåtet.

Faktum är att i själva Barcelona har tunnelbanan en utgång som gör att man kan filma Sagrada Familia när den sakta dyker upp från bakgrunden. En unik och vacker bild, förstås, men en som inte räknade med de hundratals människor som vill spela in den varje dag. Önskan att spela in en spektakulär video har lett till mobiltelefoner som tappats till marken, folksamligar och så vidare. För att inte tala om att många människor befinner sig i en video som är densamma som många andra. Av denna anledning har myndigheterna i Barcelona beslutat att införa ett förbud mot att fotografera och filma Sagrada Familia vid tunnelbanans utgång, men det är många som inte respekterar förbudet.

Advertisement

"Låt bara tunnelbanepassagerare använda rulltrappan" och andra kommentarer på Instagrams reel

Unsplash / barcelona.travelers/Instagram

Det finns massor av reels på Instagram som visar ögonblicket när man lämnar Barcelonas tunnelbana och uppdykandet av Sagrada Familia. Som man kan se i en av dessa videor är bilderna verkligen spektakulära, men är de verkligen värda allt besvär? En turist tror alltid att det är han eller hon som är den enda som utför denna aktivitet, men i slutändan är han eller hon bara en liten kugge i många handlingar som alla är densamma, som upprepas av tusentals människor.

I kommentarerna till denna reel uttrycker vissa användare en viss kritik av denna trend. En person skriver "Jag är förvånad över att din telefon inte har gått förlorad" medan en tar saker och ting vidare och skriver "lämna rulltrapporna till tunnelbaneresenärer". Barcelona är som sagt fullt av turister som trängs i dessa rulltrappor bara för att filma Sagrada Familia, utan att använda tunnelbanan. Slutligen försöker en webbanvändare vara kreativ, men har bara delvis förstått problemet "Jag kommer att befinna mig där om några veckor men jag kommer att använda en selfiestick". 
Han/hon kommer dock att mötas av myndigheternas förbudsskyltar.

Varför leder trender på sociala medier till ohanterliga situationer i vardagen?

Händelser som den i Barcelona visar hur trender på sociala medier kan leda till ohanterliga situationer i vardagen. Det är faktiskt beteenden som kan orsaka problem och risker för den allmänna säkerheten, men inte bara, vilka beror på många orsaker. Jakten på socialt godkännande, hur kortvarigt det än är på sociala medier, och viljan att tillhöra spelar spelar en nyckelroll för att få människor att följa trender, söka likes och follower. Samtidigt kan ständig exponering på sociala medier också få användare att se det som sin enda informationskälla. Videor och trender blir ett uttryck för personen, faktum är att personer tror att de bara kan uttrycka sig på detta sätt.

För att motverka detta fenomen är det viktigt att främja kritiskt tänkande och utbildning om ansvarsfull användning av sociala medier. Naturligtvis är detta i många fall lättare sagt än gjort, men det är fortfarande det bästa alternativet. Framför Sagrada Familia finns det många förbud, men ändå fortsätter folk att spela in videon i rulltrappan, och glömmer att även denna trend kommer att ge vika för nästa. Förr eller senare.

Advertisement