En 2.500 år gammal grekisk-illyrisk hjälm har hittats i Kroatien: den kan skriva om historien om den grekiska koloniseringen

av Titti Carlberg

18 April 2024

En 2.500 år gamma grekisk-illyrisk hjälm har hittats i Kroatien: den kan skriva om historien om den grekiska koloniseringen
Advertisement

Även om det kan verka konstigt eller kontraintuitivt, är vår värld byggd på spillror från det förflutna, mer eller mindre bokstavligen. Arkeologer vet det väl, som i sina utgrävningar lyckas få fram väldigt gamla fynd. Under ett arkeologiskt uppdrag hittades nyligen en grekisk-illyrisk hjälm från för 2.500 år sedan. Upptäckten skedde i Kroatien, en plats där fynd av detta slag är ganska sällsynta.

Advertisement

En 2.500 år gammal grekisk-illyrisk hjälm hittades i Kroatien

Alla vet att från och med 800-talet f.Kr. började de grekiska befolkningarna att lämna sina stadstater för att grunda kolonier över hela Medelhavsområdet och bortom. Städer som Marseille, Syracuse och Trebizond är alla kolonier som grundades av grekiska medborgare för mer än 2000 år sedan.

Faktum är att ett team kroatiska arkeologer hittade en grekisk-illyrisk hjälm från för minst 2.500 år sedan i Zakotorac, på Pelješac-halvön. Helt täckt av jord och extraherad tack vare en noggrann rengöringsprocess, kan denna hjälm förändra vår förståelse för den grekiska koloniseringen runt Medelhavet, såväl som Balkans historia när de ännu inte hade kommit in i den romerska gemenskapen.

Advertisement

Utgrävningarna vid Zakotorac i Kroatien

Dubrovački muzeji/Facebook

De arkeologiska utgrävningarna påbörjades 2020 i Zakotorac, i ett område fullt av jordhögar som går tillbaka över 2.500 år, vilka har fört många fynd upp i ljuset, viktiga för en större förståelse av eran. I nuläget har arkeologernas arbete hittat 27 högar och fynd som broscher, spännen, vadben och hjälmar. Det stämmer: den välbevarade grekisk-illyriska hjälmen är den andra som hittats på Zakotorac-platsen. Och den kanske inte är den sista.

Enligt Hrvoje Potrebica, från filosofiska fakulteten på Universitetet i Zagreb och Department of Archeology, kan de få skillnaderna mellan hjälmarna bekräfta en maktkontinuitet i det samhälle som bebodde området. Faktum är att även om de två artefakterna är olika, såg dåtidens kulturer dem som en symbol för status och makt.

Ett europeiskt uppdrag för att slutföra utgrävningarna

Följden av arkeologiska upptäckter har gjort det nödvändigt att utöka utgrävningsarbetet på havön Pelešac. Det kroatiska teamet väntar nu på ankomsten av italienska arkeologer, redo att hjälpa till med utgrävningarna. Det finns dessutom en god chans till att samarbetet får internationell betydelse, med gemensamma europeiska projekt och studier som syftar till en större förståelse för den grekiska koloniseringen runt Medelhavet.

Tack vare de senaste arkeologiska upptäckterna, och då i synnerhet upptäckten av den 2.500 år gamla grekisk-illyriska hjälmen, kommer det att vara möjligt att lära sig mer om det förflutna i en region som är grundläggande för balansen i Adriatiska Havet. Naturligtvis, som det är lätt att föreställa sig, är utgrävningarna än så länge bara i början men de lovar redan att lyfta fram nya fynd och svar på många frågor. De började trots allt för bara fyra år sedan.

Advertisement