NASA anställer nya astronauter: hur mycket tjänar man

av Titti Carlberg

08 Mars 2024

NASA anställer nya astronauter: hur mycket tjänar man
Advertisement

När man frågar en liten pojke vad han vill bli när han blir stor är svaret många gånger "bli astronaut". Att kunna "navigera mellan stjärnorna" är en dröm för många, men vägen dit är komplex och kräver förberedelser, hängivenhet och till och med en viss tur. NASA öppnade nyligen ansökningar för nya astronauter, ett beslut som har lett till att många undrar hur man blir astronaut, utbildningen och framför allt hur mycket man tjänar.

Advertisement

Hur blir man astronaut?

Hur blir man astronaut?

Pexels

Som vi sa i inledningen, för att bli en astronaut behöver man förberedelser och engagemang. Det räcker inte bara med vetenskaplig kunskap och tekniska färdigheter, utan förmågan att hantera stressiga och ansvarsfulla situationer är också grundläggande. Rymduppdrag är väldigt komplexa och kräver år av förberedelser, vilket är anledningen till att rymdorganisationer letar efter kandidater med rätt vetenskapliga, kommunikations- och ledningsförmåga.

För att bli astronaut måste man först och främst ha en gedigen utbildning, till exempel en magisterexamen i STEM-discipliner, ingenjörsvetenskap, biologi, medicin, kemi, geologi eller datavetenskap räcker, men det är även bra att lägga till lite forskningserfarenhet och kunskaper i engelska språket. Dessutom är det viktigt att kunna andra språk, särskilt för uppdrag ombord på ISS. Utöver dessa färdigheter finns också krav på utmärkt fysik och hälsa.

Advertisement

Utbildningen för att bli astronaut

Utbildningen för att bli astronaut

NASA

När man väl har blivit godkänd bland urvalen, baserat på de krav vi räknade upp i föregående stycke, börjar utbildningen för att bli astronaut. Dess varaktighet kan variera från ett till tre år och är vanligtvis uppdelad i flera faser. ESA har till exempel ett grundläggande, avancerat och uppdragsspecifikt program. Under utbildningen får framtida astronauter teknisk kunskap och vetenskapliga färdigheter, såväl som fysiska och psykologiska.

Den specifika utbildningen för uppdrag är särskilt intressant där en astronaut förbereder sig för uppdragets vetenskapliga mål och integration med besättningen. Kort sagt att bli astronaut är inte som en promenad i parken (i rymden) utan kräver konstant engagemang och stor beslutsamhet.

Hur mycket tjänar en astronaut?

Hur mycket tjänar en astronaut?

NASA

Med tanke på allt engagemang och utbildning som krävs, hur mycket tjänar en astronaut? Lönen varierar mellan rymdorganisationer, liksom urvals- och utbildningsprocedurerna, men vi kan göra några uppskattningar som ligger nära verkligheten. Eftersom de är offentligt anställda, åtminstone när det gäller NASA, kan en astronaut tjäna upp till 150 tusen dollar per år. När det gäller ESA kan en astronaut dock förvänta sig en lön på 7 tusen euro per månad.

Det är naturligtvis inga stratosfäriska summor, men att vara astronaut är bara en del av yrket. Att bli en är i sig en utmaning som kräver ett enormt engagemang, men väl bland stjärnorna är belöningen inte bara ekonomisk. Det är en möjlighet att bidra till kunskapen om universum, och dess utforskning, en tillfredsställelse som är ovärderlig.

Advertisement