En satellit från NASA upptäcker konstiga hål på himlen: nu vet vi vad som skapar dem och varför

av Titti Carlberg

06 Mars 2024

En satellit från NASA upptäcker konstiga hål på himlen: nu vet vi vad som skapar dem och varför
Advertisement

Ibland händer det att vi bevittnar speciella fenomen som det inte är lätt att hitta några rationella förklaringar till. Vissa av dem förekommer relativt ofta, som de som nyligen upptäckts av NASA: på himlen över Florida bildades det cirkulära hål i molnen. Men vad är det som orsakar dessa hål och, framför allt, finns det en vetenskaplig förklaring till dem?

Advertisement

Hål i molnen upptäckta av NASA: vad är det?

Hål i molnen upptäckta av NASA: vad är det?

Vesta/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

NASA:s TERRA-satellit kretsar över vår planet på cirka 700 kilometer över havet. I dess passage över Mexikanska Golfen, och i synnerhet nära Floridas himmel, fotograferade den ett mycket speciellt fenomen. Ur satellitens vinkel ser man riktiga hål på himlen, eller snarare i molnen. Detta är ett fenomen som har varit känt sedan 40-talet, men för vilket bevisen bara har ökat under de senaste decennierna, även tack vare mängden satelliter som kretsar runt Jorden. Enligt ett uttalande från NASA har dessa enorma hål på himlen inget att göra med utomjordisk aktivitet eller liknande händelser. Tvärtom:

Inga utomjordiska förklaringar behövs för att förklara bildandet av dessa moln. Forskare har med jämna mellanrum nämnt fenomenet och spekulerat om dess orsak sedan 40-talet, men endast två studier av University Corporation for Atmospheric Research har kunnat ge en förklaring.

Advertisement

Inget utomjordiskt: hålen på himlen är ett fenomen som orsakas av människan

Inget utomjordiskt: hålen på himlen är ett fenomen som orsakas av människan

NASA Earth Observatory/Michala Garrison/MODIS NASA EOSDIS LANCE e GIBS/Worldview

Just dessa två studier, en från 2010 och en från 2011, klargjorde hur hålen på himlen beror på människans aktivitet. Faktum är att dessa är cavumoln, även kända som böljemoln eller fallhål, som visas som tomma utrymmen med en cirkulär eller elliptisk form. Cavumoln bildas på 3000 eller 4000 meters höjd och är sammansatta av superkylda vattendroppar, som förblir flytande trots temperaturer som är långt under noll, och iskristaller. Men vad är då orsaken till dessa hål på himlen?

När vattendropparna som utgör molnen är särskilt rena kan fenomenet superkylning uppstå. Detta är inte så sällsynt som man kan tro: altocumulus består huvudsakligen av superkylda vattendroppar. Men när flygplan passerar genom altocumulusmolnen kyler luften som sätts i rörelse  av flygplanets dropparna ytterligare, vilket för dem till fryspunkten. Denna process påverkar fler och fler droppar som omvandlas till små iskristaller, vilka sedan faller till marken. Resultatet blir ett riktigt hål på himlen.

Är hålen på himlen som skapas av flygplan farliga?

Är hålen på himlen som skapas av flygplan farliga?

Grindboy rol/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Även om cavumoln kan väcka förundran, är det många som undrar om de kan vara anledning till oro. Sanningen är att det inte finns någon anledning att oroa sig över hålen som flygplan har skapat på himlen. De små iskristallerna som faller löser upp sig innan de når marken och utgör därför ingen fara för människor. Frågan är dock en annan.

Enligt undersökningar gjorda av UCAR finns det många flygplan som kan leda till bildandet av cavumoln. Dessutom, även om de begränsar sig till Floridas himmel, finns det fler än 1000 dagliga flygningar som passerar just där. Ur denna synvinkel kan vi se hålen på himlen som ett tecken på växande flygtrafik vilket lämnar en väldigt speciell signatur i molnen.

Advertisement