Många undrar hur det är att se genom traditionella inuitglasögon - hon visar det i en video som har blivit viral

av Titti Carlberg

05 Mars 2024

Många undrar hur det är att se genom traditionella inuitglasögon - hon visar det i en video som har blivit viral
Advertisement

Att använda ett par solglasögon en solig dag är numera en självklar sak, men faktum är att de är inte de första verktyg som hjälper människor att se bättre i starka ljusförhållanden. De äldsta kända idag är faktiskt Inuit snöglasögon, även om de inte ser ut som glasögon. Detta visas i en video som har blivit viral där vi kan lära oss hur man använder dem... i första hand.

Advertisement

Hur man ser världen genom en springa: den virala videon

Hur man ser världen genom en springa: den virala videon

Jaredzimmerman (WMF)/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Om vi idag är vana att använda glasögon, läsglasögon och solglasögon, är i vissa andra sammanhang de enda glasögon som behövs snöglasögon. Den reel som publicerades av Marika Sila på Instagram visar ett annorlunda tillbehör för ögonen, som vid en första anblick nästan ser ut som en ögonbindel. Detta speciella tillbehör, som är gjort av ben eller trä, bärs som vanliga glasögon, men verkar inte tillåta någon att se genom den centrala springan.

I videon tar en tjej av sig dessa unika glasögon för att subjektivt visa oss vilken effekt de ger oss av den omgivande miljön. Efter en snabb fokusering kan vi också inse hur mycket glasögon begränsar synfältet. I praktiken tillåter de oss att observera miljön men begränsar i hög grad möjligheten att se allt som omger oss. Men vad behövs de till?

Advertisement

"Så de gör din syn sämre..."

"Så de gör din syn sämre..."

marikasila/Instagram

För dem som inte är bekanta med Inuitkulturen och dess artefakter kan dessa glasögon tyckas konstiga, till och med värdelösa. I kommentarerna till den virala videon finns det många personer som erkänner att de inte känner till nyttan av detta tillbehör, om det överhuvudtaget finns någon nytta med det. En kommentar lyder "så man ser sämre med de...?": ett till synes berättigat tvivel. En person försöker med lite självironi och kommenterar springan på glasögonen "Det är som min normala syn" Slutligen känner en annan person igen artefakten som en produkt av Inuitkulturen men skriver "alla som har sett Inuitglasögon på foto undrar hur de fungerar". Och ja, hur fungerar Inuitglasögon och varför har de en så konstig form?

Hur fungerar Inuitsnöglasögon?

Som vi nämnde i inledningen av artikeln är dessa specifikt snöglasögon, och de representerar det äldsta exemplet på ett synhjälpmedel som människan någonsin har producerat. Men varför "snö"? Dessa speciella glasögon har inga linser utan bara en springa: samma person som tidigare kommenterade, något förvånad, antog att glasögonens funktion var att försämra synen. Eller?

Nej, faktiskt inte. Snöglasögon är verktyg som inuiterna uppfann och gjorde för det specifika syftet att skydda ögonen från överdriven bländning av solljuset som reflekteras av snön. Faktum är att solens ultravioletta strålar reflekterar på snöns yta och träffar direkt hornhinnan i ögat upprepande gånger, vilket orsakar inflammation och ibland till och med tillfällig blindhet. Tack vare snösolglasögon är det dock möjligt att undvika denna exponering och därför bevara sin syn.

Som framgår av videon som delas av Marika Sila, begränsar springan synfältet för användaren av Inuitsnöglasögon. Samtidigt skyddar de dock mot reflektionen av solstrålarna och snöblindhet, vilket till och med ökar den visuella klarheten. Kort sagt, detta är ett extremt praktiskt tillbehör som är skapat för ett lika praktiskt syfte. Dessutom, om det finns snöglasögon måste det finnas en anledning till det, utöver en reel som förvånade en massa människor.

Advertisement