Nu vet vi varför apelsiner smakar som apelsiner: forskare har upptäckt vad det är som ger dem sin smak

av Titti Carlberg

05 Mars 2024

Nu vet vi varför apelsiner smakar som apelsiner: forskare har upptäckt vad det är som ger dem sin smak
Advertisement

Vad är det som orsakar apelsinens smak? En ny studie har upptäckt svaret på detta och även hittat ett möjligt alternativt till ett irriterande problem som på senaste tiden påverkar dessa frukter.

Advertisement

HLB-bakterien som infekterar apelsiner

HLB-bakterien som infekterar apelsiner

Pixabay

Apelsinen är en citrusfrukt med en särskilt utsökt smak, som många människor älskar att njuta av som en hälsosam juice på morgen. Rik på C-vitamin är den en frukt som inte bara har en god smak, utan också är extremt hälsosam. Men under några decennier har en sjukdom som kallas Huanglongbin drabbat citrusfrukter, inklusive apelsiner, och några av dess släktingar. Den ansvariga för denna sjukdom är HLB-bakterien som, genom att infektera dem och orsaka eliminering av det gröna i bladen, vilket har äventyrat den globala produktionen. Det betyder att de drabbade citrusfrukterna är av dålig kvalitet och kan inte "botas" på något sätt: den enda lösningen är att snabbt hugga ner träden i förebyggande syfte.

Tillväxten av träd som producerar hybridcitrusfrukter har dock möjligtgjort utvecklingen av en innovativ teknik som kan hämma utvecklingen av Huanglongbing, ge liv åt frukter som liknar apelsiner och som kan stå emot HLB-bakterien, som identifierades första gången 2005 i Florida. Sedan dess har den spridit sig så pass att den har orsakat stora svårigheter för hela citrusfruktindustrin, frukterna får en bitter smak och en grönaktig färg. Forskare från University of Florida och ARS Citrus genomförde en studie för att återställa situationen.

Advertisement

Apelsinens smak består av 26 olika föreningar

Apelsinens smak består av 26 olika föreningar

Science Advances

Det dröjer nog inte så länge innan forskare kan skapa hybrider som inte bara är resistenta mot Huanglongbing, utan också smakar som traditionella apelsiner. Den kemiska analysen som genomfördes under studien identifierade förenngarna som kopplade till den typiska smaken hos apelsiner: efter de första testerna visade det sig att vissa hybrider av Poncirus, eller trebladiga apelsiner, förutom Sundragon från USA, tenderade att generera juice med en liknande smak som söta apelsiner, men som dock smakade lite obehagligt. Detta krävde en omvärdering av föreningarna som ansvarar för smak, vilket ledde till att forskare upptäckte 26 av dem, inklusive sju estrar, vilka är grundläggande för att få apelsinjuicens äkta smak.

Ny teknik har gjort det möjligt för forskare att upptäcka den huvudsakliga estergenen, CSAAT1, C. sinensis alkoholacyltransferas 1, vilket underlättar utvecklingen av en DNA-markör användbar för att snabbt identifiera närvaron av en avsevärd genetisk egenskap i frön med avseende på den faktiska fysiska manifestationens framtid. Växtfysiologerna Jinhe Bai och Anne Plotto, undersökte tillsammans med 11 andra forskare hur denna gen kunde infogas i DNA från HLB-resistenta hybrider som härrör från Poncirus trifoliata och mandarin.

Att bevara apelsinsmaken i hybrider

"Den söta apelsinen visar en begränsad genetisk mångfald och hög känslighet för Huanglongbing" står det i studien. 
För att förstå om det var möjligt att producera sjukdomstoleranta hybrider samtidigt som den ursprungliga smaken av apelsiner bibehölls, undersökte teamet 179 prover av juicer gjorda på många olika citrusfrukter. De som var närmast den traditionella apelsinsmaken innehöll 26 föreningar, inklusive de 7 estrarna, som visade sig vara mest ansvariga för att definiera den oskiljaktiga smaken av apelsiner och mandariner.

Risultaten kan användas för att välja hybridcitrusplantor för att rikta in den önskade apelsinsmaken i ett tidigt skede, istället för att vänta 10 till 15 år på att trädet ska bära frukt" säger Plotto som tillsammans med Bai anser att denna studie kan vara till hjälp vid valet av citrusfrukter genom att kombinera traditionella system med innovativ genetisk teknologi. En vändpunkt som kan återställa ett problem som har påverkat många citrusfrukter i decennier, vilket gör dem friska och goda igen.

Advertisement