Tidigare sög även hanmyggorna blod, varför gör de det inte längre?

av Titti Carlberg

08 December 2023

Tidigare sög även hanmyggorna blod, varför gör de det inte längre?
Advertisement

År av observationer och forskning har visat att endast honmyggor suger blod, medan hanar i princip är ofarliga. Men, som ofta händer inom vetenskapen, är nya upptäckter avsedda att revolutionera vår förståelse av världen omkring oss. I själva verket, enligt en nyligen genomförd studie sög även hanmyggor blod tidigare.

Advertisement

Även hanmyggor sög blod tidigare: upptäckten

Även hanmyggor sög blod tidigare: upptäckten

Pexels

Upptäckten att även hanmyggor också sög blod är resultatet av en utmanande vetenskaplig insats och användning av avancerad teknik. Ett team forskare analyserade bärnstensfossiler som upptäckts i Libanon tack vare den innovativa instrumenteringen från Nanjing Institute of Geology and Paleontology. Dessutom var det tack vare samarbetet med den kinesiska vetenskapsakademin möjligt att studera bärnstensfossiler på djupet och komma fram till oväntade resultat.

Dany Azar, huvudförfattare av studien som publicerades i Current Biology, identifierade två myggor av hankön fångade i den fossila bärnstenen. Båda hade mundelar som vi skulle vara mer benägna att se på exemplar av honkön. Detta betyder dock att även hanmyggor, tidigare, hade genomträngande mundelar som var idealiska för att suga blod från deras offer.

Advertisement

Den äldsta kända myggan livnärde sig inte bara på nektar

Den äldsta kända myggan livnärde sig inte bara på nektar

Dany Azar et. al./Current Biology

Forskarna använde konfokala och fluorescenslasermikroskop för att undersöka den fossila bärnstenen som innehöll de två myggexemplaren. Analysen avslöjade anatomiska delar som var slående lika de som finns hos dagens honmyggor, inklusive de genomträngande mundelarna. Faktum är att dagens myggor har ett organ som gör att de kan sticka hål på huden, suga den röda vätskan och släppa ut det ämne som framkallar den irriterande klådan

Men hanar har inget av detta: de livnär sig i huvudsakligen på fruktjuicer och nektar och är därför ofarliga för människor och däggdjur. Så var det inte tidigare dock, eftersom även hanmyggor kunde attackera sina offer. Dessutom placerar molekylär datering av bärnstensfossilerna från tidig Krita, cirka 30 miljoner år tidigare än beräknat. Den som studerades i Kina kan vara den äldsta mygga som någonsin hittats.

Ett överraskande beteende, men som måste bevisas

Ett överraskande beteende, men som måste bevisas

Dany Azar - CC BY-SA

Tanken att även hanmyggor kan livnära sig på samma sätt som honor väcker faktiskt flera frågor om biologin och utvecklingen hos dessa insekter. Om hematofagiskt beteende övergavs för flera miljoner år sedan måste det finnas en förklaring på grund av viss anpassning. Och när inträffade denna mutation?

Teorin som föreslås av studien är utan tvekan intressant, men den lämnar många frågor öppna som kommer att behöva besvaras. En intressant riktning gör det möjligt för oss att koppla beteendet hos hanmyggor till blommornas utveckling, som inträffade cirka 5 miljoner år senare. Spridningen av blommande växter kan ha fått hanarna att ändra sina livnäringsvanor, men ytterligare forskning kommer att behövas. Under tiden behöver vi inte oroa oss för myggor av hankön: jämfört med dinosaurierna är vi mer tursamma.

Advertisement