USA-Indien rymdallians: indiska astronauter utbildade av NASA för att resa till ISS

av Titti Carlberg

07 December 2023

USA-Indien rymdallians: indiska astronauter utbildade av NASA för att resa till ISS
Advertisement

Indiska astronauter kommer att utbildas av NASA för att nå rymden och tillbringa en del tid på den amerikanska Internationella Rymdstationen. Låt oss upptäcka mer.

Advertisement

Indiska astronauter på ISS: de kommer att utbildas av NASA

Indiska astronauter på ISS: de kommer att utbildas av NASA

NASA/Equipaggio della STS-132/Wikimedia commons

Samarbetet i rymden mellan USA och Indien har börjat: Bill Nelson, chef på NASA, åkte till Indien för att definiera detaljerna i samarbetet. Denna "allians" har utvecklats avsevärt på senare tid, och sett en konstant tillväxt under åren, nu ännu mer saktionerat av projektet som delas av de två nationerna. I juni 2023, när Indiens minister Narenda Modi reste till USA för ett statsbesök, tillkännagav han och USA:s president Joe Biden idén att skicka indiska astronauter ut i rymden. Nu har Sreedhara Panicker Somanath, chef för ISRO, den indiska rymdforskningsorganisationen, bekräftat vad som förväntas: den indiska rymdorganisationen kommer i samarbete med NASA att skicka astronauter till ISS senast i november 2024.

Efter vad som kommunicerats av Nelson, upprepade Somanath att "indiska astronauter kommer att skickas till den internationella rymdstationen ombord på en amerikansk rymdfarkost."

Detta projekt belyser de utmärkta relationerna och det växande förtroendet mellan Indien och Amerika, särskilt när det gäller deras respektive rymdorganisationer. Hittills har många astronauter av olika nationaliteter besökt ISS, som ligger cirka 408 km ovanför Jordens yta, inklusive ryssar, européer och kanadensare. Internationellt samarbete är en nyckelfunktion för stationen, som designades för att vara ett internationellt rymdlaboratorium och som ett resultat involverade astronauter från olika länder för att utföra vetenskapliga experiment.

Advertisement

NASA och ISRO kommer att skicka en gemensamt designad satellit ut i rymden

NASA och ISRO kommer att skicka en gemensamt designad satellit ut i rymden

Bill Ingalls/Wikimedia commons - Public Domain

Bill Nelson ville precisera att USA "kommer att välja astronauter enligt ISRO, och NASA kommer inte att göra något val", vilket helt och hållet lämnar denna aspekt i händerna på den indiska byrån. Somnath förklarade sig positiv i detta avseende och hävdade att astronauterna, som förmodligen kommer vara fyra stycken, kommer att genomgå fullständig träning på amerikansk mark. Men inte bara astronauterna, utan även de ansvariga för medicinsk assistans och kontrolloperationer kommer att utbildas vid amerikanska anläggningar, innan de tillbringar en period på cirka en vecka på ISS. Det binationella teamet kommer att arbeta synergistiskt för att samarbeta under framtida rymdfärder. Indiens första rymduppdrag kommer att vara Gaganyaan, planerad till början av år 2024. ISRO utvärderar möjligheten att använda NASA:s HVIT, eller Hypervelocity Impact Test, för validering av NMODs, skyddande sköldar för mikrometeoriter och orbitala skräp.

Efter mötet mellan Bill Nelson och Indiens minister för vetenskap och teknik, Jitendra Singh, sa den sistnämnda att Indien och USA kommer att skicka en gemensam satellit för att övervaka jorden under 2024. Satelliten kommer att ha en syntetisk bländarradar och kommer att lanseras på GSLV, geosynkron satellituppskjutningfarkost under årets första kvartal. NASA-ISRO NISAR har kallats "ett fantastiskt observatorium", designad för en kostnad av 1,5 miljarder dollar, vilket ger den titeln "världens dyraste jordbildsatellit".

 

Indisk kommersiell rymdstation: planen för 2040

Indisk kommersiell rymdstation: planen för 2040

Pixabay

Även om NISAR-projektet inte är nytt, blir det extremt betydelsefullt när det genomförs. Data som samlas in av satelliten kommer i själva verket att vara grundläggande för att studera terrestra ekosystem, den bergiga och polära kryosfären, deformationen av den fasta jorden, havsisen och kusthaven på regional till global skada. Uppdraget som bär NASA:s L-band och ISRO:s S-band, har integrerats i Jet Propulsion Laboratory och testas vid Rao Satellite Center i Bangalor.

Hittills har Indien inte deltagit så mycket i världens rymdaktiviteter, bara med en procentandel på 2%, men har all avsikt att öka den. Dessutom sa Nelson att han är säker på att de två länderna kommer att samarbeta om en kommersiell indisk rymdstation till år 2040:

"Jag tror att Indien vill ha en kommersiell rymdstation vid det laget. Om de vill att vi ska samarbeta med dem kommer vi naturligtvis att vara tillgängliga. Men det beror på Indien. Detta kan öppna många nya vägar för forskning, inklusive läkemedelsforskning med noll tyngdkraft. Om Indien önskar kan vi samarbeta och dela med oss av vår erfarenhet.".

Modi har deklarerat att han vill bygga stationen inom tio år, men ekonomi-, bygg- och underhållsåtagandet är ganska slitsamt. Det kommer förmodligen därför bli nödvändigt att förlita sig på internationella partners, och vem bättre än USA skulle kunna garantera rätt bidrag?

Advertisement