En NASA-satellit och en av den ryska rymdorganisationens är nära att krocka i omloppsbanan

av Titti Carlberg

04 Mars 2024

En NASA-satellit och en av den ryska rymdorganisationens är nära att krocka i omloppsbanan
Advertisement

Det finns många satelliter i Jorden omloppsbana, runt 10 tusen. I praktiken är utrymmet som omger vår planet ganska trång med alla konstgjorda satelliter tack vare vilka vi kan hitta rätt väg, titta på TV och ringa varandra från en kontinent till en annan. Men kan det hända att två av dessa himlakroppar krockar med varandra? Svaret är ja: det har redan hänt och det höll på att hända igen.

Advertisement

En nästan krock i rymden mellan en NASA- och en rysk satellit

En nästan krock i rymden mellan en NASA- och en rysk satellit

LeoLabs/X

När man läser om vilka de inblande är kan man inte låta bli att tänka på det geopolitiska schackbrädet. Efter dessa överväganden, eller spekulationer, passerade de två satelliterna varandra med ett avstånd på mindre än 20 meter, korsade varandras banor och riskerade att generera okontrollerbart skräp i rymden. Men vad var det egentligen som hände?

Den nära krocken mellan de två i omloppsbananan uppmärksammades av LeoLabs, ett företag som övervakar och spårar objekt i låg omloppsbana runt Jorden, som berättade om det i ett inlägg på X.

De två satelliterna som var inblandade i det som kunde ha slutat med en krock var NASA:s TIMED och den ryska Cosmos 2221-satelliten, som inte längre används av rymdorganisationen Moskva. Kontakten med de två konstgjorda satelliterna som närmade sig varandra med ett avstånd på 20 meter inträffade på en höjd av cirka 600 meter. Det kanske låter som ett stort avstånd, men saker och ting är inte exakt så, eftersom dessa himlakroppar "faller" med en hastighet som överstiger 28 tusen km/s. Inte direkt långsamt.

Advertisement

Tusentals spårbart skräp: NASA pratar om en nästan krock

Tusentals spårbart skräp: NASA pratar om en nästan krock

NASA

Även NASA berättade om det som kunde ha slutat med en krock mellan de två satelliterna i ett specifikt pressmeddelande. Den amerikanska rymdorganisation insåg specifikt att en krock kunde ha resulterat i en betydande skräpgenerering, vilket i sin tur skulle orsaka en kedjeeffekt med konsekvenser som är svåra att förutsäga. Om TIMED och Cosmos 2221 hade krockat skulle det ha genererat från 2000 till 7000 spårbara fragment - enligt LeoLabs analyser - vilket kunde ha påverkat andra satelliter.

Som tur var hände det inget. TIMED, det vill säga, Thermosphere lonosphere Mesosphere Energetics and Dynamics Mission, kommer att kunna fortsätta sina studier av solen och dess effekter på Jordens atmosfär. Medan Cosmos istället kommer att kunna fortsätta sin tomma bana runt Jorden, tills den påbörjar sin okontrellerade nedstigning mot vår planet.

Detta är inte första gången två satelliter nästan krockar

Faktum är att det är väldigt sällsynt att två satelliter krockar. Visst, det finns fler än 10.000 kroppar i omloppsbana, men det är sällsynt att banorna ens kommer i närheten av det som hände med TIMED och Cosmos 2221. Hittills har bara en krock mellan satelliter registrerats: den inträffade 2009 och producerade en massa skräp. Övriga gånger har krockar bara varit nära. Utöver den sista har följande inträffat:

  • År 2021, när Kina rapporterade två nästan krockar mellan sin rymdstation och SpaceX:s Starlink-satellit;
  • År 2019 hade ESA blivit tvungen att flytta Aeolus-satelliten för att undvika eventuella kollisioner ,med Starlink-satelliter.

Idag blir den Jordens låga omloppsbana alltmer överfull av konstgjorda satelliter som i själva verket är avgörande för vårt samhälle, mer än aldrig tidigare. Nästan-olyckor kommer att bli myckat vanligare, med förhoppningen att det även skapas fler kontroller för att förhinda liknande incidenter.

Advertisement