Arkeologer hittar ett 1700 år gammalt ägg som är intakt: en analys visar dess otroliga innehåll

av Titti Carlberg

13 Februari 2024

Arkeologer hittar ett 1700 år gammalt ägg som är intakt: en analys visar dess otroliga innehåll
Advertisement

Kan ett ägg förbli intakt i 1.700 år? Det verkar så ja och denna extraordinära upptäckt gjordes av en grupp arkeologer som med häpnad inspekterade dess inre.

Advertisement

Fyra 1700 år gamla intakta ägg hittades: bara ett "räddades"

Fyra 1700 år gamla intakta ägg hittades: bara ett "räddades"

Oxford Archeology

Arkeologin har till uppgift att lyfta fram fornfynd begravda och dolda för vår blick som kan vittna om och hjälpa till att rekonstruera ett förflutet som nu är avlägset men av stort värde. Det är ett känsligt jobb, som ibland kan reservera enorma överraskningar: det är fallet med det fläckiga fågelägget som hittades under en utgrävning i Berryfields, nordväst om Aylesbury i Buckinghamshire, England, och som går tillbaka till för 1700 år sedan. Faktum är att fyra ägg hittades i en romersk grop tillsammans med andra föremål, däribland keramikkrukor, djurben, mynt, läderskor och en bearbetad korg.

Upptäckten inträffade 2010, under utgrävningsarbeten mellan 2007 och 2016 som föregick byggandet av ett bostadskomplex. När äggen extraherades, som alla verkade intakta, var det dock tre som splittrades och släppte ut en intensiv svavellukt trots arkeologernas försiktighetsåtgärder. Det enda intakta ägget, som kallas Aylesbury-ägget, avslöjade en enorm överraskning efter analyserna av det: det fanns något inuti det.

Advertisement

Innehållet i det intakta romerska ägget: det finns vätska i det

Innehållet i det intakta romerska ägget: det finns vätska i det

Oxford Archeology

I ägget, som är cirka 4 centimer brett, finns det en vätska som med all sannolikhet är en kombination av äggvita och äggulaEdward Biddulph, från Oxford Archaeology och chef för utgrävningarna, beskrev upptäckten av vad han tror är det enda intakta ägget i Storbritannien från en så avlägsen period som överraskande: "Vi hittar ofta bitar av äggskal, men aldrig hela ägg" förklarar han. 
Även om det fortfarande är spännande att upptäcka tusenåriga äggfragment är det naturligt att förvänta sig att ett skal inte kan vara intakt efter så lång tid. Av denna anledning väckte upptäckten av det intakta ägget stor förvåning bland de naturforskare och arkeologer som fanns på platsen.

Efter att extraherat det försiktigt utan att skada det, uppstod tvivel angående dess bevarande. Dana Goodburn-Brown, en arkeologisk konservator och materialforskare, kom på idén att skanna det med en mikro CT-skanning för att bestämma hur de skulle gå vidare. 

"Ägget visade sig vara ännu mer överraskande. Det innehöll frtfarande sin vätska, både gulan och äggvitan, som verkar ha blandat sig. Det fanns också en luftbubbla och det var ett spännande ögonblick när vi såg det. Vi bestämde oss sedan för att vända ägget och titta på det från andra sidan, för att se om bubblan flyttade på sig, vilket den gjorde" berättade arkeologen.

Det hela 1700 år gamla ägget hittades i en fuktig romersk grop

Det hela 1700 år gamla ägget hittades i en fuktig romersk grop

Oxford Archeology

"Vi hade kanske förväntat oss att vätskan skulle ha spätts ut under århundradena, men den finns fortfarande kvar. Det är helt otroligt. Detta kan vara världens äldsta ägg".
Närmare bestämt låg ägget i en romersk grop full med vatten som förmodligen hade använts som brunn för produktionen av öl: en extremt fuktig plats, belägen nära en gammal romersk väg, vilket bidrog till att bevara fyndet.
"Det kan vara så att äggen placerades där som en votivgåva. Korgen vi hittade kanske hade innehållit bröd" förklarar Biddulph.

Ägget fördes senare till Natural History Museum i London. Transporten sköttes av Biddulph, som personligen var tvungen att eskortera det ömtåliga fyndet genom den engelska huvudstaden, gå genom stadens gator och åka tunnelbana: en extremt känslig uppgift, men inga komplikationer inträffade utan ägget nådde sin nya destination fortfarande intakt.

Äggets innehåll kan vara av enormt vetenskapligt värde

Äggets innehåll kan vara av enormt vetenskapligt värde

Buckinghamshire Council

Väl på plats fick intendenten för museets fågelbo och äggsamling, Douglas Russel, i uppdrag att hitta ett sätt att tömma ut äggets innehåll utan att förstöra det och den bästa metoden för att förvara det. Även om det finns äldre ägg som har sitt innehåll kvar, till exempel mumifierade, kan detta vara världens äldsta i kategorin oavsiktligt konserverade, enligt Russell. Experten föreslog att man skulle göra ett litet hål i skalet för att hälla ut vätskan och studera den.

"Ägget anses vara ett av de mest intressanta och utmanande arkeologiska fynden att undersöka och bevara. Att vara tillfällig vårdare och utredare av detta romerska ägg är en av höjdpunkterna i min 40-åriga karriär" säger Goodburn-Brown. "Vi beslutade att det bästa var att inte utföra någon invasiv behandling på ägget eftersom det är så sällsynt och dess innehåll kan ha ett enormt vetenskapligt värde. Äggskal är porösa och vad som än placeras på dess yta kan förorena det inre innehållet."

Studien av vätskan kan ge viktiga detaljer om fågeln som lade det för 1700 år sedan: överraskningarna kanske inte är över ännu.

Advertisement