Det finns en anledning till varför vi inte kan sluta äta chips, i själva verket fler än en

av Titti Carlberg

18 Januari 2024

Det finns en anledning till varför vi inte kan sluta äta chips, i själva verket fler än en
Advertisement

Det finns vissa livsmedel och snacks som är omöjliga att motstå, när vi väl har börjat äta dem kan vi inte sluta. En nyöppnad påse chips tar till exempel slut på nolltid. Men varför? Ett antal studier kan nu besvara denna fråga, och de lyfter fram att det är både biologiska och psykologiska mekanismer som ligger bakom vårt sug efter chips. 

Advertisement

Svaret är salt: forskningen från 2014

Svaret är salt: forskningen från 2014

Pexels

För att börja svara på den inledande frågan går vi tillbaka till en forskning utförd på råttor år 2014. Forskarna hittade intressanta samband mellan val av mat och hjärnans mekanismer. Inför valet mellan chips och en traditionell maträtt baserad på spannmål, fetter och kolhydrater valde råttorna att äta chipsen. Varför? Den höga salthalten.

Faktum är att när smaklökarna känner av salt, frigör hjärnan dopamin som en belöning. Av denna anledning, om valet står mellan en klassisk maträtt och välsmakande chips, väljer vi det senare eftersom det leder till större tillfredsställelse. Det resulterande suget kan jämföras med ett riktigt beroende. Och detta beroende kan bli värre med en kombination av fetter, kolhydrater och salt, vilket gör upplevelsen ännu mer givande.

Advertisement

Ju mer salt, desto hungrigare blir man: forskningen från 2017

Ju mer salt, desto hungrigare blir man: forskningen från 2017

Freepik

Salt stimulerar dock inte belöningsmekanismen som aktiveras i hjärnan: i praktiken tjänar det bara till att frigöra dopamin. Enligt en studie från 2017 ökar faktiskt inte konsumtionen av livsmedel med hög salthalt i sig suget efter det, eftersom det inte är direkt kopplat till urinproduktionen. Resultatet av forskningen på råttor är dock ett annat: sambandet mellan salt, hunger och ämnesomsättning. Enligt forskare från Vanderbilt University, kan i praktiken ett stort intag av välsmakande snacks som chips öka hungerkänslan och därmed ätandet i sig. Som ett resultat kan det leda till viktökning, samt göra oss hungrigare även långt från lunch- och middagstid.

Varför kan vi inte motstå kaloririka livsmedel: forskningen från 2023

Varför kan vi inte motstå kaloririka livsmedel: forskningen från 2023

Pexels

En senare forskning, publicerad 2023, undersökte frågan om det ständiga suget efter mat, som inte enbart är kopplat till hungerkänslan. Studien fann att AGEs, Advanced Glycation End-products, är ansvarig för en ökning av suget att äta kaloririk och välsmakande mat, såsom de man äter på snabbmatsrestauranger. I praktiken involverar AGE tyramin, en förening som finns både i vår kropp och i vissa livsmedel, vilket stimulerar produktionen av ghrelin, hungerhormonet.

Kort sagt, det finns som sagt var flera anledningar till att vi inte kan sluta äta chips förrän vi har fått i oss hela påsen. Eller så vill vi alltid ha en till Big Mac efter att ha ätit upp den första. Saltet som används i dessa livsmedel är till stor del ansvarigt, men det är verkligen inte den enda, vilket vi har sett i fallet med AGE. Sanningen är att även ett till synes enkelt fenomen som hunger faktiskt är kombinationen av många andra mer eller mindre komplexa fenomen. Och i slutändan finns också vårt val, den sista länken i en allt svagare kedja.

Advertisement