Den fixa idén efter proteinrika livsmedel: är de verkligen användbara för de som utför fysisk träning eller är det bara marknadsföring?

av Titti Carlberg

16 Januari 2024

Den fixa idén efter proteinrika livsmedel: är de verkligen användbara för de som utför fysisk träning eller är det bara marknadsföring?
Advertisement

Sedan en tid tillbaka har det funnits en riktig vurm för proteinrik mat. Å ena sidan har stormarknader hela sektioner dedikerade till proteinbars och livsmedel för att öka ens proteinintag. Å andra sidan annonseras klassiska livsmedel också som "rika på protein". Är detta bara marknadsföring eller finns det någon grund i det? Kort sagt: är proteinrik mat bra eller bör vi undvika den? Låt oss ta reda på det.

Advertisement

Finns det någon mening med att äta proteiner och specifika livsmedel?

Finns det någon mening med att äta proteiner och specifika livsmedel?

Pexels

Det dagliga proteinbehovet för vuxna människor är cirka 0,8 gram protein för varje kilo kroppsvikt. Men viss forskning har visat att människor tenderar att konsumera mer protein än vad som rekommenderas. Detta är en mer utbredd trend hos individer som utövar sport, och är därför också kopplat till konsumtion av proteinrik mat och mellanmål.

I praktiken behöver de som utför icke-tävlingsidrotter och följer en balanserad kost inga ytterligare proteiner. Dessutom är det alltid tillrådligt att tillfredsställa ett ökat proteinbehov genom traditionell mat och inte med specifika kosttillskott. De senare passar dock bra för de som tränar intensivt eller har särskilda kostbehov.

Advertisement

Proteinrika livsmedel är dyra

Proteinrika livsmedel är dyra

Freepik

Det ökade intaget av protein som vår kropp inte kräver, på grund av livsmedel och proteinbars, har också en annan inverkan på våra liv. Eller snarare på vår plånbok. Faktum är att produkter med högre proteinhalt kostar mycket mer än de "traditionella" motsvarigheterna. Och det av åtminstone två anledningar.

I första hand kan man få sitt dagliga proteinbehov genom konventionella livsmedel. Detta är en aspekt som är desto viktigare eftersom den är kopplad till det faktum att man, såvida man inte är en professionell idrottare, inte behöver mer protein än den rekommenderade mängden. För det andra verkar märkningen "hög proteinhalt" på proteinrik mat bara var en marknadsföringsstrategi snarare än användbar inköpsinformation.

Och när det gäller proteinsnacks?

Och när det gäller proteinsnacks?

Pexels

Ännu mer än proteinrika livsmedel är idrottare fascinerade av proteinbars och snacks. De är lättare att ta med sig till gymmet och för fysiska aktiviteter utomhus, men är de verkligen bra för oss? När det gäller snacks med hög proteinhalt verkar frågan mer vara kopplad till kvaliteten på den enskilda produkten. Dessa livsmedel är i själva verket tänkta som ett kosttillskott, och sammansättningen är grundläggande: det finns till exepel bars som är rika på kolhydrater, medan andra har ett lägre innehåll. Därför, förutsatt att man vill integrera proteiner på detta sätt, är det viktigt att man väljer rätt.

I slutändan gäller dock den viktigaste frågan nödvändigheten med livsmedel som har ett högt proteininnehåll för vårt välbefinnande. Och svaret kunde inte vara mer säkert: nej. De är inte skadliga för hälsan, men samtidigt inte så nödvändiga som marknadföringen vill ge sken av.

Advertisement