Han låtsas vara en skyltdocka för att råna smyckesbutiken: när kreativitet möter kriminalitet

av Titti Carlberg

15 Januari 2024

Han låtsas vara en skyltdocka för att råna smyckesbutiken: när kreativitet möter kriminalitet
Advertisement

För att kunna vara en framgångsrik tjuv måste man vara uppfinningsrik, vara allergisk mot regler och besitta en anda av anpassning. Om sanningen ska fram så är ett mått av kreativitet också användbart, som i fallet med den 22-åriga man, i Warszawa, som utgav sig för att vara en skyltdocka för att råna en smyckesbutik i ett köpcentrum. Låt oss se vad som hände.

Advertisement

Han låtsas vara en skyltdocka för att råna en smyckesbutik

Han låtsas vara en skyltdocka för att råna en smyckesbutik

Polizia di Varsavia

Hur många gånger har vi frågat oss om vad som skulle hända om vi stannade tills efter stängningsdags på ett museum, en nöjespark eller en stormarknad. En 22-årig man gjorde just det: han poserade som en skyltdocka för att undvika säkerhetskamerorna i ett köpcentrum i Warszawa, Polen. Mannen väntade i perfekt orörlighet på att köpcentret skulle stänga för att kunna gå in i de folktomma butikerna och korridoren. Han utforskade många av dem, men slutligen valde han bara en av dem, en smyckesbutik, som i det ögonblicket blev utsatt för stöld. Detta var dessutom inte första gången: under föregående dagar, med samma knep, stal mannen mat från en bar och kläder från en klädaffär. Inte bara en kreativ tjuv utan också en återfallsförbrytare

Advertisement

Fångandet av skyltdockan

Fångandet av skyltdockan

Polizia di Varsavia

Bortsett från kreativitet, den unge 22-åringens bedrifter varade inte länge. Förutom efter stölden av mat och kläder identifierades tjuven av säkerhetspersonal efter stölden i smyckesbutiken. Som ett resultat kunde polisen i Warszawa gripa honom, och tjuven riskerar nu fängelse i upp till 10 år för stöld och inbrott. I uttalandet som släpptes för att informera allmänheten om gripandet beskrev polisen själva dynamiken, poseringen som en skyltdocka och inbrottet i smyckesbutiken. I pressmeddelandet står det:

en 22-åring fick en idé om hur han skulle kunna förbli obemärkt i ett köpcentrum efter stängningsdags. Han ställde sig blickstilla i ett skyltfönster, med en väska i handen och låtsades vara en skyltdocka. När han kände sig säker gick han på "jakt" och rånade slutligen smyckesbutiken.

Kamouflage bland skyltdockor: en djärv tekning, men absolut inte ny

Kamouflage bland skyltdockor: en djärv tekning, men absolut inte ny

Pexels

Detta var dock inte första gången som någon utgav sig för att vara en skyltdocka för att ostört vänta på att kunna stjäla så många föremål eller pengar som möjligt efter stängning. För några år sedan, 2016, poserade 2 tjuvar som skyltdockor i West Sussex, England. År 2012 hände något liknande i Rom, när 3 män försökte framstå som skyltdockor i en lyxig klädbutik.

Av det du just läst är det tydligt att det att låtsas vara en skyltdocka kan verka som ett knep för framgång. Vilket det är i början: trots allt är det enda som behövs kallt blod och kunna stå blickstilla under en längre period. Men att döma av arresteringsfrekvensen kan vi vara säkra på en sak: det verkar inte vara en vinnande taktik. Såvida man inte har som mål att bli arresterad för inbrott.

Advertisement