Den transgender romerska kejsaren som ville vara kvinna: engelska museet erkänner honom som "hon"

av Titti Carlberg

24 November 2023

Den transgender romerska kejsaren som ville vara kvinna: engelska museet erkänner honom som "hon"
Advertisement

En romersk kejsare var transsexuell, enligt ett engelskt museum: en term som myntades i nuet men som tydligen var verklighet även för nästan tvåtusen år sedan. Låt oss se mer.

Användningen av pronomenet som speglar könsidentitet redan i antikens Rom

Användningen av pronomenet som speglar könsidentitet redan i antikens Rom

José Luiz/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Termen "transperson" syftar på de vars könsidentitet skiljer sig från den som de tilldelades vid skapandet. De upplever, med andra ord, en obalans mellan sitt upplevda kön och sitt biologiska. Många transperoner går igenom övergångsprocesser för att anpassa sitt könsuttryck med sin könsidentitet, vilket kan innefatta hormonbehandling, kirurgi, sociala förändringar, inklusive namn och pronomen som de refererar till sig själva med.

Om det tidigare inte var möjligt att välja en fysisk konkret förändring är diskussionen kopplad till bytet av pronomen kanske inte alls någon nyhet idag: enligt North Hertfordshire Museum, Storbritannien, var den romerske kejsaren Marcus Aurelius Antoninus, mer känd som Heliogabalus, som regerade från 218 till 222, transperson.

Av denna anledning avser museet att referera till kejsaren med pronomenet "hon". Under deras utläggningar vill de tala om karaktärerna med de pronomen som "individen i fråga kan ha använt för sig själv". Och Heliogabalus föredrog definitivt pronomenet hon, ända sedan han i tonårsåren identifierade sig som kvinnlig men utan att kunna hitta en läkare som kunde göra honom till en hon i alla avseenden.

Advertisement

Heliogabalus, den transsexuella kejsaren

Heliogabalus, den transsexuella kejsaren

PHGCOM/Wikimedia commons - Public Domain

Museet bevarar ett mynt som går tilbaka till Heliogabalus, Roms kejsares regeringstid från 14 års ålder till 222 e.Kr., då han blev mördad, bara 18 år gammal. Just denna artefakt ställdes ut under utställningen som tog upp HBTQ-temat.

Keith Hoskins, liberaldemokratisk rådman och verkställande medlem för konsten vid North Herts Council, sa: Heliogabalus föredrog definitivt pronomenet hon och som sådan är detta något vi reflekterar över när vi pratar om henne i samtida diskussioner. Låt oss vara lika lyhörda för att identifiera pronomen för människor från det förflutna som vi är för nutidens människor. Det handlar om artighet och respekt. Vi vet att Heliogabalus identifierade sig som en kvinna och var tydlig om vilka pronomen som skulle användas, vilket visar att pronomen inte är en ny sak.".

Alla historier är dock inte överens om huruvida kejsaren ville bli kallad för kvinna och om tolkningen av de klassiska texterna som konsulterades. Den grekisk romerska senatorn och historikern Cassius Dio, som publicerade åttio volymer om antika Roms historia, skrev att Heliogabalus, hans samtida, verkligen var en älskare som sagt "Kalla mig inte herre, för jag är en dam". Trots detta anser vissa experter att det är förtal, eftersom Dio följde efter kejsaren som efterträdde Heliogabalus, Severus Alexander, och att han kanske försökte rättfärdiga mordet på sin föregångare.

Enligt klassikerprofessorn Andrew Wallace-Hadrill, Cambridge, "hade romarna inte vår idé om 'trans' som en kategori. Han använde termen kvinna som en av de värsta förolämpningarna mot män", och underströk också det potentiella rasistiska elementet mot det av kejsaren, som var av syriskt och inte romerskt ursprung.

Ville verkligen den romerska kejsaren Heliogabalus vara kvinna?

Ville verkligen den romerska kejsaren Heliogabalus vara kvinna?

ho visto nina volare from Italy - Napoli, museo archeologico/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Museet samråder regelbundet med HBTQ+ Association och Stonewell för att säkerställa att dess utställningar, samtal och demonstrationer är så pass "uppdaterade och inkluderande som möjligt". 

Enligt Cassius Dios ord gifte sig Heliogabalus fem gånger, varav fyra med kvinnor och en med den förre detta slaven och vagnsföraren Hiercoles. Det var just vid detta tillfälle, skriver senatorn, som "han blev gift och kallades hustru, älskarinna och drottning".

Men Cambridge Universitys klassikerprofessor Shusma Malik förklarade att även om romarna kände till könsfluiditet, "Historikerna vi använder för att försöka förstå Heliogabalus liv var extremt fientliga mot honom, och därför kan deras ord inte tas för nominellt värde. Vi har inga direkta bevis från Heliogabalus själv, inga egna ord från honom. Det finns många exempel i den romerska litteraturen från den tiden där feminina språk och ord användes som ett sätt att kritisera eller underminera en politisk figur. Referenserna till Heliogabalus som bar smink, peruker och depilerade hela sin kropp kan ha skrivits för att underminera den impopulära kejsaren.".

Vi är därför inte säkra på att kejsaren var trans eller om det bara var ett försök att misskreditera honom. Men om man är osäker, även om Marcus Aurelius Antoninus inte tillhör den moderna världen, kommer han i alla fall få rätten till den inkludering han inte fick åtnjuta när han var i livet.

Advertisement