Den forntida egyptiska skatten som hittades i Skottland och förväxlades med en potatis

av Titti Carlberg

22 November 2023

Den forntida egyptiska skatten som hittades i Skottland och förväxlades med en potatis
Advertisement

Det är 1952 och en skolelev i Fife, Skottland, har precis skickats för att plocka potatis som straff. Han börjar gräva, men inser snabbt att han hittat något annat. Inte potatis, utan ett forntida egyptiskt fynd. I Skottland. Hur är det möjligt? En upptäckt har just avslöjat orsaken till denna särskilda historia.

Forntida Egypten i Skottland: upptäckten av ett arkeologiskt fynd

Forntida Egypten i Skottland: upptäckten av ett arkeologiskt fynd

National Museums Scotland

Historien om forntida Egyptiska fynd i Skottland börjar 1952, men slutar verkligen inte snabbt. Det första fyndet, det som eleven som letade efter potatis hittade, blev historia, och det följde fler. Det otänkbara materialiserades på innergården till Melville House, en historisk byggnad i skotska Fife, under loppet av 30 år. Om 1952, huvudet på en sandstensstaty från den XII dynastin, för cirka 4000 år sedan, upptäcktes, hittades 1966 en votiv bronsstatyett av en Apis-tjur.

Detta fynd dyker upp under en gymnastiklektion: en elev tar med sig statyetten till läraren McNie, som redan har sett något liknande. Faktum är att McNie är pojken som startade hela historien 1952, med den första upptäckten. Och upptäckterna följer varandra, vilket leder till totalt 18 fynd av Egyptiska arkeologer i Skottland.

Advertisement

På jakt efter sanningen om egyptiska fynd

På jakt efter sanningen om egyptiska fynd

National Museums Scotland

År 1984, 32 år senare, är Dr. Elizabeth Goring kurator för Museum of Mediterranean Archaeology. En dag stöter hon på en egyptisk bronsstatyett som har varit försvunnen sedan 60-talet: hittad i Melville House, den hittas en andra gång, den definitiva. Denna gång dock av en person som kunde gå till botten med mysteriet.

Gorings upptäckt bekräftar att det finns en samling på Melville House, men hur dessa egyptiska fynd kom dit är fortfarande ett mysterium. Det är nödvändigt att ytterligare undersöka och rekonstruera inte bara historien om skatterna från det forntida Egypten, utan även händelserna som har påverkat villan sedan den byggdes.

Varför finns det egyptiska fynd i Skottland? Upptäckten i upptäckten

Varför finns det egyptiska fynd i Skottland? Upptäckten i upptäckten

Hilary Green / Mellville House / CC BY-SA 2.0

Melville House, som togs i bruk 1697, blir en del av historien om egyptiska fynd från 1856 och framåt. Just det året besökte Alexander Leslie-Melville, Lord Balgonie och arvinge till godset, Egypten och återvände sedan till Skottland året därpå. Alexander var allvarligt sjuk och dog 1857, en för tidig död som kan ha skapat en negativ koppling bland hans familj till egyptiska föremål, "souvenirer" från hans resa. Hatet kan i själva verket ha lett till att föremålen begravdes på Melville House mark, men vissa föredrar att förklara händelsen som en "mumieförbannelse" i kiltsås.

Även om vi med relativ säkerhet kan anta vad som hände, fortsätter mysteriet kring Melville House-fynden. Idag visas sandstenshuvudet som var föremålet i den första upptäckten på National Museum of Scotland, och historien som ledde till upptäckten avslöjas nu. På ett eller annat sätt finns det en koppling mellan det forntida Egypten och Skottland: en gång begravd djupt har den återvänt till ytan tack vare 30 år av upptäckter. Och tack vare en pojke som skickades ut för att plocka potatis.

Advertisement