Polarnatten i Utqiagvik har börjat, staden i Alaska som inte kommer att se solen de närmaste två månaderna

av Titti Carlberg

24 November 2023

Polarnatten i Utqiagvik har börjat, staden i Alaska som inte kommer att se solen de närmaste två månaderna
Advertisement

Utqiagvik är den nordligaste staden i Alaska, bortom polcirkeln, och från och med den 18 november kommer den inte få se solen på minst två månader. Faktum är att om vi är vana vid att se dagarna gradvis bli kortare tills vi når vintersolståndet, upplever stadens invånare det fenomenet annorlunda. Men varför upplever Utqiagvik denna extraordinära mörka period? Låt oss ta reda på det tillsammans.

När solen gömmer sig i Utiqagvik

När solen gömmer sig i Utiqagvik

Timo Newton-Syms/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Klockan 13.37 den 18 november gjorde solen sitt sista framträdande i Utqiaġvik och markerade därmed början på polarnatten. Utqiaġvik, den nordligaste staden i Alaska, tidigare känd som Barrow har först på senare år återfått sitt traditionella namn på språket Iñupiat, de ursprungliga invånarna i regionen. Staden ligger bortom polcirkeln och har ett klimat som det skulle vara en underdrift att definiera som ovälkomnande. Somrarna är korta och svala, med en maxtemperatur på 15°C, och vintrarna är långa och hårda, med temperaturer som når -45°C. Kort sagt, det är en perfekt plats för dem som älskar kalla och mörka vintrar.

Och ja, den 18 november gick solen ner för sista gången på året. Nästa soluppgång i Utqiaġvik väntas den 23 januari 2024, nästan 66 dagar efter den sista. Men varför inträffar denna polarnatt och varför just i en stad i Alaska?

Advertisement

Detta är varför solen inte kommer stiga de närmaste två månaderna i Utqiaġvik: polarnatten

Detta är varför solen inte kommer stiga de närmaste två månaderna i Utqiaġvik: polarnatten

University of Alaska Fairbanks

Det kallas polarnatten, det är namnet som har getts till fenomenet där solen inte stiger över horisonten. På norra halvklotet inträffar polarnatten i geografiska områden bortom polcirkeln. Dess intensitet och varaktighet varierar beroende på avståndet från själva cirkeln: ju närmare man kommer Nordpolen, desto längre varar polarnatten. De mer än två månader av mörker i Utqiaġvik beror på lutningen av jordaxeln och jordens bana runt solen.

Faktum är att under vintern är nordpolen längre bort från solen och på grund av vår axels lutning visar den sig inte där under de två månaderna. Detta innebär att området runt, mer eller mindre, från polcirkeln till polen, kan uppleva olika grader av polarnatt. I Utqiaġvik kommer denna polarnatt att pågå i cirka 66 dagar: soluppgång väntas klockan 13 den 23 januari, men vi vet väl hur det fungerar. Dagsljuset kommer fortsätta att minska fram till vintersolståndet den 22 december 2023 för att sedan börja öka igen fram till den 23 januari. Dagen då invånarna kommer att få se stjärnan igen.

Det är inte bara en polarnatt: vilken är den mörkaste vintern?

Det är inte bara en polarnatt: vilken är den mörkaste vintern?

NOAA Photo Library/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Utiqaġvik är inte den enda staden i Alaska som upplever polarnatt, men med tanke på dess läge i norra delen av landet är det den första som upplever dessa effekter. Men de mer än två månader då det det inte kommer att finnas någon sol kommer det dock inte vara helt mörkt. Även om det är polarnatt i Utqiaġvik, är detta i själva verket bara början: i en viss mening befinner vi oss i de sydligaste områdena i den arktiska regionen. Så här är de olika typerna av polarnatten eller med andra ord, här är hur mörk natten kan vara på Nordpolen.

  • Polar Twilight. Det är den som upplevs i Utqiaġvik och den förekommer i områdena mellan polcirkeln och parallellen 72°33'. Solen ligger kvar mellan 0° och 6° under horisonten, vilket ger en fascinerande skymning under dagens faser.
  • Civil Polar Night. på breddgrader större än 72°33', med solen mellan 6 och 12 under horisonten, är det mycket mörkare än total skymning men fortfarande inte totalt mörker under dagen. Effekten är en ljus middagsgryning. Denna polarnatt är karakteristisk för Svalbardöarna.
  • Nautisk Polarnatt. Den förekommer på breddgrader större än 78°33', med solen mellan 12° och 18' under horisonten under dagsljus. Även här har vi ett kort och svagt ljus runt middagstid, men en mulen himmel räcker för att göra det omärkligt.
  • Astronomisk Polarnatt. På breddgrader större än 84°33' är solen mer än 18 under horisonten och det är mörkt under större delen av dagen. Den verkliga polarnatten är bara synlig i Antarktis och Nordpolen, där totalt mörker varar från 13 november till 29 januari.

Polarnatten är ett unikt fenomen som erbjuder ett otroligt skådespel av ljus och skugga i de arktiska områdena. Medan Utqiagvik redan har börjat sin solfria period kan vi bara se de vackra bilderna från polcirkeln. Och kanske drömma om att åka dit en dag, att uppleva polarnatten från skymning till totalt mörker. I väntan på solen.

Advertisement