Den första "emotionella" robothunden har designats: den kommer att hålla astronauterna sällskap i rymden

av Titti Carlberg

22 November 2023

Den första "emotionella" robothunden har designats: den kommer att hålla astronauterna sällskap i rymden
Advertisement

Vi behöver alla lite mys och sällskap, inklusive astronauter: och vad skulle vara bättre än en hund för det? Här presenterar vi den första robothunden, designad för att stödja rymdresenärer under deras långa och tröttsamma uppdrag.

Laika, robothunden som är designad för att hjälpa astronauter

Laika, robothunden som är designad för att hjälpa astronauter

Pexels

Du har säkert hört talas om Pet Therapy: det är en form av terapi som involverar sällskapet av ett djur för att stimulera människors psykofysiska välbefinnande. Vem skulle vara bättre för det än en tillgiven valp som kan skänka tröst och lättnad i stunder av stress?

Men om det här på jorden inte har några kontraindikationer för en söt hund som håller en sällskap, förändras saker och ting drastiskt i rymden: ingen astronaut kan ta med sig sin trogna fyrbenta vän på ett uppdrag.

Men någon har tänkt på det: varför beröva astronauter, som står inför krävande utmaningar för att lära sig mer om utrymmet omkring oss, sällskapet av en kärleksfull varelse som ger ett nödvändigt stöd? Således, tack vare robotteknik har det omöjliga blivit verklighet med Laika, en robothund skapad av Jihee Kim. Det är ett husdjur som tack vare sin artificiella intelligens simulerar en verklig människas bästa vän, om än utan mjuk päls.

Advertisement

Robothunden Laika kommer också ge medicinsk hjälp till astronauter

Robothunden Laika kommer också ge medicinsk hjälp till astronauter

Freepik

Laika designades av Hongik University, Sydkorea, med syftet att bli rymdresenärers värdefulla sällskap, som kan ge dem det känslomässiga stöd som krävs för att övervinna utomjordiska uppdrag. Detta är inte den första robotmodellen gjord med hundegenskaper, men de "exempel" som presenteras på marknaden hittills har ett mer hotfullt utseende och saknar den känslomässiga komponent som Laika är utrustad med, vars design verkar foglig och tillgiven.

Denna nya robot är designad för att inte uppfattas som en enkel kall maskin, utan dess komponenter gör det möjligt för den att etablera ett djupt band med den människa som den åtföljer genom att täcka flera roller: faktum är att Laika inte är begränsad till att bara vara en god vän, utan kan också bedöma astronauternas hälsa och ge hjälp i nödsituationer. En verklig allierad i rymden, som ger sällskap, tillgivenhet och stöd samtidigt som den lindrar ensamhet och saknad för nära och kära.

I framtiden kommer därför rymden att berikas av en ny människa-robot-interaktion, som för första gången skapar en verklig känslomässig koppling mellan två motsvarigheter. Det förväntas att Laika kommer att delta i NASA-rymduppdrag som är planerade mellan 2025 och 2030, för Artemis och Moon to Mars.

Alla egenskaper hos robothunden som kommer ge känslomässigt stöd till astronauter

Alla egenskaper hos robothunden som kommer ge känslomässigt stöd till astronauter

Eun Young Kim/Facebook

Laika är tillverkad av motståndskraftig titan och designad för att inte skadas i den fientliga rymdmiljön. Dess design är utrustad med olika sensorer, inklusive värme- och termiska kameror, SLAM-kameror och ultraljudssensorer. I mikrogravitation kommer roboten att kunna röra sig genom att känna igen föremål, människor och omgivande utrymmen. EKG-sensorer har fästs i dess nacke och det är tack vare dessa som den konstgjorda hunden kan övervaka astronauternas fysiska tillstånd och ingripa vid behov. Dessutom gynnar dess förmåga att anta attityder och uttryck som är typiska för en hund, skapandet av ett känslomässigt band som astronauter ute på ett uppdrag kan lida brist på.

Projekthandledaren Tate Eunyoung Kim, presenterade Laika på sin sociala medieprofil och skrev: "Hej, här delar jag ett av våra robotdesignarbeten i min designstudio, ett examensarbete från Hongik University Industrial Design. 'Laika' är en robothund liknande en AI-robot som erbjuder fysiskt och känslomässigt stöd till rymdresenärer.".

På ryggen har Laika ett utdragbart handtag som gör den lätt att transportera under astronautaktiviteter, men den passar lika bra för hemmiljö, eftersom det är en mycket mångsidig robot. Designern Jihe Kim har också i åtanke att integrera augmented reality-glasögon, även kända som mixed reality, som ett användbart tillbehör för att interagera med Laika: genom att bära dem kan du få tillgång till alla uppdateringar och liveinformation som rör hundens aktivitet, vilket berikar relationen med människan.

En mekanisk följeslagare i alla avseenden, som öppnar en ny gräns för robotik: med Laika är artificiell intelligens inte längre bara ett verktyg, utan lägger även till en känslomässig sida till relationen med människor, både i rymden och på jorden.

Vad tycker du om detta innovativa projekt?

Advertisement