En över tvåtusen år gammal sko har hittats i en österrikisk saltgruva: den tillhörde ett barn

av Titti Carlberg

16 November 2023

En över tvåtusen år gammal sko har hittats i en österrikisk saltgruva: den tillhörde ett barn
Advertisement

De skor vi bär idag liknar inte alls de från förr: ett fynd visar oss ett uråldrigt skodon som tillhört ett barn. Här är var den hittades och hur.

Advertisement

En barnsko hittad i en stensaltgruva

En barnsko hittad i en stensaltgruva

Didier Descouens/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

De skor som vi alla känner till och som för vissa är en riktig passion, har ingenting att göra med de från förr. Om du trodde att våra förfäder gick barfota eller med skor som var vagt lika de moderna, titta bara på detta fynd för att inse att det inte är så. Långt ifrån tiden med kommersiellt mode, dyra märken och ekologiska skinntyger, för tvåtusen år sedan var de tvungna att klara sig på bästa möjliga sätt för att undvika att frysa om fötterna och skydda dem från stötar med marken.

Det tyska gruvmuseet i Bochum, grundat 1930, upptäckte fyndet. I över tjugo år har det bedrivit arkeologisk forskning i området Dürnberg, en österrikisk ort som är en del av kommunen Hallein. Det ligger nära Salzburg och har sedan järnåldern varit känt för att utvinna en typ av salt som kallas stensalt, mineralformen av natriumklorid. Thomas Stöllner, chef för forskningsavdelningen, ledde utgrävningarna fram till upptäckten av denna otroliga historiska relik: en barnsko, överraskande välbevarad trots dateringen till cirka 2 100 år sedan.

Advertisement

Den över tvåtusen år gamla skon har ett överraskande bevarandetillstånd

Den över tvåtusen år gamla skon har ett överraskande bevarandetillstånd

Salz Welten

Vissa artefakter kan inte längre hittas, eftersom tidens gång har oåterkalleligt eroderat dem till de har försvunnit helt. Men vissa goda miljösituationer har gjort bevarandet av andra möjligt, vilket gör att vi kan upptäcka och beundra dem.

Tvåtusen år är verkligen en lång tid: hur många av våra ägodelar kommer fortfarande att vara intakta efter en så lång tid? 

I det här fallet beror den välkonserverade effekten på saltet: förutom barnskon, med anor från järnåldern, hittades även andra organiska lämningar i ett bevarandetillstånd som inte kan hittas på andra platser. Skon av kohud hittades just i Georgenbergstunneln och den motsavarar mer eller mindre storlek 30. 

Av de sjuttiofyra områdena av intresse i denna gruva är endast sex tillgängliga och möjliggör djupgående vetenskaplig forskning.

Enligt insamlade arkeologiska bevis involverade livet i saltgrottorna under den keltiska eran närvaron av femtio till hundra arbetare per område, för totalt 400 personer, som gissningsvis skulle utvinna ett ton mineraler per dag. Stollner förklarade att de första operationerna började omkring 500 f.Kr., men en översvämning omkring 330-360 f.Kr. ålade ett stopp fram till 300-talet.Därefter återupptogs mineralutgrävningen alltmer intensivt.

Bland de mest värdefullafynden är barnskon, med anor från 670 f.Kr. tillsammans med rester av tjugo andra skor.

Skon från järnåldern tyder på barnarbete i de österrikiska gruvorna

Skon från järnåldern tyder på barnarbete i de österrikiska gruvorna

Deutsche Bergbau-Museum Bochum

Detta tyder på att även de yngsta var sysselsatta i saltgruvorna eller att de levde i underjordiska utrymmen för tvåtusen år sedan, ett element som ger fyndet ytterligare värde. I allmänhet inkluderade keltiska kläder linne eller ull och ytterligare läderartiklar för skyddande ändamål, inklusive knäskydd och skor. Skon i fråga har fortfarande sin ursprungliga form och även det korta linnesnöret för att knyta den.

Thomas Stoellner sa: "Under årtionden har vår forskningsverksamhet i Dürnberg försett oss med värdefulla fynd för att vetenskapligt utforska tidiga gruvaktiviteter. Tillståndet för den hittade skon är exceptionellt. Organiska material faller i allmänhet sönder av tidens gång. Fynd som denna barnsko... erbjuder en extremt sällsynt inblick i livet för gruvarbetare från järnåldern.".

Inte långt från skon hittade arkeologer även resterna av en pälsrock med snörning, troligen tillhörande en huva av päls och en träskyffel. Utgrävningarna kommer att fortsätta under de kommande åren i syfte att upptäcka så mycket information som möjligt om järnålderns gruvarbetare och, vem vet, andra otroliga fynd av enormt historisk och kulturell betydelse.

En verkligen exceptionell upptäckt, eller hur?

Advertisement