Öl och kaffe? Vi tycker egentligen inte om det, men det finns en anledning till att vi fortsätter att dricka det

av Titti Carlberg

27 November 2023

Öl och kaffe? Vi tycker egentligen inte om det, men det finns en anledning till att vi fortsätter att dricka det
Advertisement

Många människor börjar sin dag med en kopp kaffe och på samma sätt avslutar dagen med ett glas öl. Valet mellan dessa drycker eller lättare alternativ dikteras ofta av individuella preferenser, men tycker vi verkligen om kaffe och öl
En studie från Northwestern University, publicerad i Human Molecular Genetics, tyder på motsatsen. Enligt forskare lockas vi inte så mycket av smaken och aromen av kaffe eller öl, utan framför allt av effekterna de ger oss.
Låt oss se om det verkligen stämmer.

Väljer vi drycker för deras smak eller för deras effekter?

Väljer vi drycker för deras smak eller för deras effekter?

Pexels

Även om vi tror att vi dricker kaffe, öl eller andra liknande drycker för att vi tycker om smaken, kanske det inte är den verkliga anledningen. Att välja en dryck är inte bara en fråga om smak och personliga preferenser, enligt forskare från Northwestern University. Först måste vi överväga den effekt det vi dricker har på vår hälsa. Till exempel kan vanemässig konsumtion av sockerhaltiga drycker öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Och en liknande diskussion kan tas om alkohol, involverad i över 200 patologier och ansvarig för 6% av dödsfallen globalt. Varför tycker vi då om smaken av kaffe och öl? Attraheras vi verkligen av deras smak, eller ligger det något annat bakom?

Att förstå anledningen bakom dessa val är viktigt för att utveckla riktade strategier och främja hälsosammare livsmedelsbeteenden. Eller åtminstone mer medvetna.

Advertisement

Varför vi väljer kaffe och öl: Northwestern University-studien

Varför vi väljer kaffe och öl: Northwestern University-studien

Pexels

För att svara på dessa frågor genomförde ett team från Northwestern University en studie som involverade mer än 370 tusen människor. Forskningen gick ut på att analysera deltagarnas genomet och jämföra dem med deras dryckesvanor. De senare delades upp i drycker med bitter smak, såsom kaffe och alkohol, och söta drycker såsom fruktjuicer och andra sockerhaltiga drycker.

Syftet med studien var att förstå sambandet mellan genetik och dryckeskonsumtion, och resultaten som visade sig var överraskande. Tvärtemot förväntningarna var preferenser faktiskt inte kopplade så mycket till smakreceptorer som till gener relaterade till koffein- och alkoholkonsumtion. I praktiken tyder forskningen på att det finns en djupare koppling mellan våra preferenser och genetiska anlag.

Enligt data som erhållits från genomenetanalysen är den främsta drivkraften för preferenser därför inte smak, utan den individuella reaktionen på ämnena i drycken. Koordinatorn för studien bekräftar hur de psykoaktiva aspekterna av drycker spelar en betydande roll i våra dagliga val. Men betyder detta att vi inte gillar smaken av kaffe och öl? Både ja och nej: vi styrs av smak när vi väljer de drycker vi dricker. Men inte på det sättet vi trodde.

Öl eller kaffe: vilket är bäst för hälsan?

Öl eller kaffe: vilket är bäst för hälsan?

Pexels

Frågan går på ett intressant sätt samman med Northwestern University-studien om våra preferenser. Vi vet att alkohol och koffein kan vara skadligt, men om vi måste välja mellan dessa två, vilket är mest hälsosamt att dricka? 

Forskning från Tel Aviv University undersökte effekterna av öl och kaffe på våra cellers livslängd. Båda dryckerna verkar påverka telomerer, små DNA-segment som signalerar cellulärt äldrande. Och ur denna synvinkel verkar kaffe påskynda denna process, medan öl verkar sakta ner den. Men härifrån sett, att säga att öl eller kaffe är bra för hälsan finns ett helt hav mellan. Ändå bekräftar forskning som denna att det finns mycket mer i ett enda glas öl eller en enda kopp kaffe än vad man kan tro.

Advertisement