Rymddräkter: vad skulle hända med astronauter om de inte skulle bära dem

av Titti Carlberg

10 December 2023

Rymddräkter: vad skulle hända med astronauter om de inte skulle bära dem
Advertisement

Du har säkert föreställt dig att kunna resa i rymden, men du kanske aldrig har undrat vad som skulle hända om du var tvungen att göra det utan att vara klädd i en rymddräkt och hur länge du skulle överleva att sväva över Jorden. I den här artikeln kommer vi att titta på svaren tillsammans.

Advertisement

Rymddräkter: varför är de viktiga?

Rymddräkter: varför är de viktiga?

Pixabay

Även om att kunna resa i rymden kan verka som en otrolig och avundsvärd upplevelse - och det är det verkligen - detta äventyr är föremål för många risker och faror, eftersom det verkligen inte är en lätt miljö för människan. Astronauter som bor på ISS, den Internationella Rymdstationen, möter till exempel dagligen utmaningar under sin vistelse 400 kilometer ovanför jordens yta, särskilt i aktiviteter utanför stationen.

Om liv bildas på vår planet är det just för att de rätta förutsättningarna finns här för att det ska födas, utvecklas och växa. Men i rymden, på grund av omständigheter, är dessa frånvarande.

Utan rymddräkter skulle extraplanetära uppdrag inte vara möjliga, inte heller EVA:er, det vill säga "rymdvandringar" av astronautrna ombord på ISS. Dessa dräkter, designade in i minsta detalj, låter dem lämna rymdfarkosten under en begränsad tidsperiod, och ger allt som människokroppen behöver i en mikrogravitationsmiljö: vatten, luft, trycksättning och skydd. Hjälmen är även utrustad med ett guldpläterat visir, för att skydda astronauter från solens strålar som inte filtreras av jonosfären.

Advertisement

Här är vad som skulle hända i rymden utan rymddräkt

Här är vad som skulle hända i rymden utan rymddräkt

AI Generated - Curioctopus

Men vad skulle hända utan en av dessa avancerade dräkter? Någon cinematografisk film har gett oss en uppfattning om hur det skulle vara för en människa som exponeras "naken" i rymden. Även om filmskildringar kan påverkas av regissörernas kreativitet, är verkligheten i alla fall inte så långt ifrån fiktion: den mänskliga livslängden skulle vara väldigt, väldigt kort. 

Först och främst skulle du möta "tryckfallssjuka" på grund av den plötsliga förlusten av tryck och därför kvävebubblor i muskler och ben. Efter det, som Stefaan de Mey, senior strategisk chef vid ESA, den europeiska rymdorganisationen förklarar: "på väldigt kort tid, runt 10-15 sekunder, skulle vi förlora medvetandet på grund av hypoxi eller syrebrist.".

Faktum är att om vi på Jorden kan hålla andan i några minuter, så är det inte så i rymden. "Syret skulle börja expandera och spränga lungorna och slita isär dem.". Luftbubblorna skulle då hamna i blodomloppet och "omedelbart orsaka en emboli, med dödlig påverkan.".

Om någon lyckas rädda oss inom 30 sekunder efter att vi satt vår fot i rymden utan rymddräkt, skulle vi förmodligen ha blåmärken över hela kroppen, förutsatt att vi inte hade någon luft i lungorna. Kort sagt, effekterna skulle utan tvekan bli förödande, vilket är lätt tänkbart, men det som skulle hända i detalj, är just detta.

En liknande sak kan inträffa under undervattensaktiviteter, i fasen vid uppstigning till ytan från havets djup, på grund av det höga vattentrycket. Men det är inte allt: vätskor som tårar, slem och saliv skulle börja avdunsta och människokroppen skulle börja expandera till ungefär dubbelt så stor volym. Huden är dock tillräckligt elastisk och nästan helt ogenomtränglig för gaser, så den skulle klara av denna tryckförändring och vi skulle inte explodera som vi kanske sett i en biofilm. Detta skulle dock inte skydda oss från det faktum att de inre organen skulle börja trycka mot varandra.

Andra faror som rymddräkter skyddar astronauter från

Andra faror som rymddräkter skyddar astronauter från

Pexels

Låt oss säga att, om vi föreställer oss ett liknande scenario, är den "bästa" situationen vi kan uppleva att vara uppmärksam i några sekunder, innan syret i vårt blod tar slut, vilket leder till att vi svimmar. Efter att ha förlorat medvetandet skulle vi inte längre kunna göra något för att förändra saker och ting och vid denna tidpunkt skulle hjärndöd inträffa inom cirka tre minuter. Men rymdräkten skyddar också mot andra typer av faror, såsom temperatur, som sträcker sig från -150° till 120° och mikrometeoriter.

Extrema grader, antingen åt ena eller andra hållet beroende på om du är i solljus eller inte, kan orsaka brännskador eller omvänt frostskador. Den senare hypotesen skulle i alla fall i ske i tid, eftersom värmen från människokroppen inte sprids ut lätt i rymden. Det enda sättet detta skulle kunna ske är genom strålning (överföring av energi mellan två kroppar genom elektromagnetiska vågor) som i en ganska kall kropp, som människans, långsamt skulle ta över.

När det gäller rymdskräp, även om det är en ganska avlägsen händelse under en kort rymdpromenad, är dräkterna utrustade med flera lager för att skydda astronauterna från möjliga föremål som susar genom jordens omloppsbana i hög hastighet.

I slutändan är det inte alls attraktivt att vara ute i rymden utan en rejäl dräkt, eller vad tror du?

Advertisement