Migrän, forskning lägger grunden för nya terapier: här är vad vetenskapen har upptäckt

av Titti Carlberg

31 Oktober 2023

Migrän, forskning lägger grunden för nya terapier: här är vad vetenskapen har upptäckt
Advertisement

Migrän är en ihållande smärta som drabbar många människor vilken gör dem svaga, men vetenskapen har nu identifierat genetiska varianter bland dem som är drabbade av denna smärtsamma sjukdom, vilket ger grunden för nya lösningar på detta irriterande tillstånd.

Advertisement

Vad är migrän: symptom och utlösande faktorer

Vad är migrän: symptom och utlösande faktorer

Pexels

Om du någonsin har haft migrän vet du hur irriterande den här typen av huvudvärk kan vara, som kännetecknas av en intermittent pulserande smärta i huvudet och som kan variera i intensitet från mild till svår. Smärtan man känner beror på aktiveringen av nervfibrer i hjärnans blodkärls väggar, som passerar genom hjärnhinnorna. Om en migränattack lämnas obehandlad kan den pågå från fyra timmar till tre dagar. Associerade symptom som upplevs inkluderar ökad känslighet för ljuskällor, lukter och ljud och kan också åtföljas av illamående och kräkningar.

Träning och rörelse kan förvärra smärtsamma attacker, som vanligtvis inträffar på morgonen eller vid stressiga perioder.

Efter en migränattack är det normalt att känna sig svag och utmattad, och det är viktigt att ta hänsyn till möjliga utlösande faktorer, av vilka några inkluderar plötsliga klimatförändringar, starka lukter, intensiva känslor, sova för mycket eller för lite, plötsligt oväsen, låg blodsockernivå, rökning, äta för lite, hormonella förändringar och ångest.

Det finns två typer av migrän:

  • Med aura, vars symptom kan uppträda upp till en timme innan den bryter ut och som kan innebära en tillfällig partiell eller total synförlust, även utan huvudvärk.
  • Utan aura, som är den vanligaste formen, vilken uppträder med huvudvärk utan förvarning, vanligtvis bara på ena sidan av huvudet.

Advertisement

Möjliga nya behandlingar mot migrän: studien

Möjliga nya behandlingar mot migrän: studien

Pexels

Attackerna har vanligtvis en föregående fas, under vilken symptom känns 24 timmar innan den bryter ut, inklusive ökad aptit, humörförändringar utan uppenbar anledning, trötthet och vätskeansamling. Därefter är det vanligt att lägga märke till starkt ljussken eller blinkande ljus och värmevågor strax före eller under migränattacken, tillsammans med muskelsvaghet. Huvudvärken uppstår gradvis och ökar gradvis i intensitet vilket gör att man efter attacken känner sig lite förvirrad och utmattad under flera timmar

Det är mycket som är känt om denna kroniskt neurologiska sjukdomen och en ny studie fokuserade på genetiken för migrän, för att utveckla nya behandlingsalternativ. Forskningen, utförd av deCode Genetics, baserat i Reykjavik, Island, studerade mer än 1,3 miljoner migränpatienter. Teamet av forskare observerade sekvensvarianterna i deltagarnas gener relaterade till de två typerna av migrän, och nådde en slutsats: de data som framkom bekräftar att vissa gener påverkar båda typerna av sjukdomen olika och detta kan bidra till utvecklingen av nya terapeutiska botemedel. De tillgängliga behandlingarna är inte så effektiva i alla fallen, som representerar 20% av den vuxna befolkningen.

Studien lyfte fram sambandet med 44 varianter, varav tolv är nya. I synnerhet har tre sällsynta genetiska varianter associerats med patologier som ligger bakom de olika typerna av migrän. Till exempel kan varianten av PRRT2-genen leda till en hög risk för migrän med aura och att utveckla epilepsi, medan i genen SCN11A, särskilt involverad i upplevd smärta, kan sällsynta varianter skydda mot intensiteten i huvudvärken. Även en sällsynt variant av KCNK5-genen skyddar mot både svår migrän och cerebrala aneurysm, vilket framhäver en gemensam väg mellan de två patologierna. 
Kari Stefansson, VD på deCode Genetics har sagt: 

"Det som gör vår studie unik är att den inkluderar stora datamängder från sekvenserade individer som möjliggör upptäckt av sällsynta varianter som skyddar mot migrän, vilket potentiellt öppnar en ny väg för utveckling av nya farmakologiska mål.".

 

Botemedel mot migrän och förebyggande handlingar

Botemedel mot migrän och förebyggande handlingar

Freepik

Forskningen lägger därför grunden för ytterligare behandlingsalternativ, men vilka botemedel finns det för närvarande för att bekämpa anfallen? Möjliga lösningar syftar till att lindra symptomen och förhindra att attackerna uppstår:

  • Slutna ögon i ett mörkt och tyst rum
  • Drick mycket vatten för att motverka uttorkning och uppkomsten av huvudvärk
  • Placera en kall fuktig handduk eller en förpackning is på pannan, på sidan av huvdet eller på nacken
  • Drick små doser koffein, vilket kan hjälpa att motverka symptomen som är relaterade till den första smärtan
  • Utöva fysisk aktivitet när du mår bra, inte under en pågående attack, träning hjälper kroppen att frigöra endorfiner, som motverkar smärta, samt minskar stress och främjar sömn. Yoga är särskilt lämpligt
  • Sov åtta timmar varje natt, somna och vakna vid samma tid varje dag
  • Undvik mat som kan utlösa huvudvärk som charkuterier, lagrade ostar och rödvin, men hoppa inte över några måltider
  • Eteriska oljor: de aromatiska föreningarna i dessa produkter kan användas för terapeutiska ändamål. Mentol, eukalyptus och lavendel är indikerade för huvudvärk, massera några droppar på handlederna och tinningarna.

Har du haft migrän någon gång?

Advertisement