Varför är det så svårt att avstå vissa livsmedel? Svaret enligt forskning

av Titti Carlberg

31 Oktober 2023

Varför är det så svårt att avstå vissa livsmedel? Svaret enligt forskning
Advertisement

Det finns livsmedel som får oss att vilja ha mer av dem. Vi kanske redan har ätit, och är mätta, men vill ändå ha en till portion, en till förpackning eller ännu en maträtt. Detta händer ofta med välsmakande, kaloririk mat, såsom snabbmatsmenyer, och detta kan bero på biologiska, psykologiska och miljömässiga skäl. Men en nyligen genomförd studie har visat att det också kan finnas kemiska orsaker bakom det ständiga suget efter mat. Låt oss se i vilken mening.

Advertisement

Varför är vi alltid sugna på mat?

Varför är vi alltid sugna på mat?

Pexels

Den ständiga viljan att äta något kan verka irrationell vid första anblicken, men det är resultatet av ett komplext samspel mellan biologiska, psykologiska och miljömässiga faktorer. Om behovet att äta i själva verket regleras av fysiologiska signaler går matsuget mycket längre än så.

Nöjet att äta en kaloririk och välsmakande maträtt aktiverar en mekanism som kallas matbelöningssystemet, så pass att den till och med överväldigar känslan av mättnad. Och det är här suget efter att äta överstiger behovet av mat, en mycket vanligare förekomst med kaloririk mat, med mycket fett och socker. Detta är ett kostsammanhang rikt på stora portioner och biologiska hjärnbelöningar som dock kan öka risken för fetma, med alla konsekvenser för den fysiska och psykiska hälsan.

Advertisement

Vissa livsmedel "tvingar" oss att äta mer av dem: forskarnas upptäckt

Vissa livsmedel "tvingar" oss att äta mer av dem: forskarnas upptäckt

Pexels

Anledningarna till att vi förleds att konsumera så många kaloririka och välsmakande livsmedel kan också vara en fråga om kemi. Enligt en nyligen genomförd studie spelar AGE:s eller Advanced glycation End-produkter, slutprodukter av en avancerad glykering, en grundläggande roll i denna process. Dessa är kemikalier som finns i tillagad mat som kan förklara varför välsmakande, men ohälsosam mat gör oss hungrigare.

För att komma fram till detta resultat har forskare vid Buck Institute i Kalifornien genomfört studier på små nematodmaskar. Forsknigen har med det belyst effekten av AGE på hunger och förmågan att fatta hälsosamma matbeslut. Enligt Dr. Shanmugarn, en av författarna till studien: 

Människan har utvecklat mekanismer som uppmuntrar oss att äta så mycket mat som möjligt under tider av överflöd. Vi lagrar överskott av kalorier som fett, vilka vi använder för att överleva perioder av fasta. Naturligt urval har gynnat gener som gör att vi helst äter välsmakande livsmedel, speciellt de med högre sockerhalt.

Men varför är det så svårt att säga nej?

Men varför är det så svårt att säga nej?

Get Archive

Svaret, enligt forskare, ligger just i den roll AGE spelar. Faktum är att dessa ämnen aktiverar en signalväg som ökar matsuget. Processen involverar tyramin, en förening som finns både i människokroppen och i vissa livsmedel, vilka verkar på nervceller och stimulerar produktionen av hungerhormonet. I praktiken aktiverar tyramin av AGE som finns i välsmakande livsmedel och binder till neuronerna i hypotalamus, den region i hjärnan som styr aptit och mättnad.

När denna bindning inträffar orsakar tyramin en ökning av dessa neuroner och därför en större utsöndring av ghrelin, hungerhormonet. Dessutom kan AGE också öka produktionen av dopamin, signalsubstansen förknippad med njutning och matbelöningssystemet. Det är dessa mekanismer som förklarar, enligt studien, varför det är så svårt att motstå livsmedel som är rika på AGE. Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, varför vi slukar en Big Mac eller en Whopper, och vill ha en till direkt efteråt. 

Naturligtvis analyserar studien reaktionerna hos nematoder, och de representerar verkligen ett första steg mot en större förståelse för processen även hos människor.

Advertisement