Rengöring av öronen: här är varför du inte bör använda tops och vilka alternativ du har

av Titti Carlberg

18 Oktober 2023

Rengöring av öronen: här är varför du inte bör använda tops och vilka alternativ du har
Advertisement

En av de ömtåligaste och mest komplicerade delarna på kroppen att rengöra är öronen. Det mest utbredda systemet är det som involverar användning av en bomullspinne, men det finns andra lösningar för att uppnå samma syfte.
Låt oss se några av dem.

Advertisement

Öronvaxets funktion och uppfinningen av bomullspinnar för att rengöra öronen

Öronvaxets funktion och uppfinningen av bomullspinnar för att rengöra öronen

Pixabay

Vi bör regelbundet rengöra våra öron från ett ämne som produceras av vår kropp, öronvax. Dess bildning är viktig och har ett exakt mål, det vill säga att samla och fånga upp bakterier, smuts och damm som samlats inuti, innan det tränger för djupt in i hörselgången. Det hindrar också huden inuti örat från att torka ut. Med andra ord är det ett naturligt och självrengörande medel som är viktig för örats försvar, som i verkligheten inte bör elimineras. Men dess närvaro kan orsaka obehag och leda till ett tillstånd som kallas ceruminos, där uppbyggnaden är överdriven och kan delvis eller helt blockera hörselgången.

Om vi tänker på den vanligaste metoden för att rengöra våra öron med jämna mellanrum, går tankarna automatiskt till tops: detta lilla verktyg skapades speciellt för denna funktion, men det rekommenderas att inte använda den, eftersom den kan orsaka skador på trumhinnan, hörselgången eller för att man riskerar att trycka ner vaxet djupare, vilket ökar risken för infektion. 

Tops uppfanns 1923 av polsk-amerikanen Leo Gerstenzang när han såg sin fru sätta bomullsbitar på en tandpetare för att rengöra deras sons näsa och utsidan av hans öron. Mannen trodde att det kunde vara användbart att skapa ett mer effektivt verktyg och uppfann den berömda bomullspinnen som vi alla känner till.

Med tiden spred sig dock vanan att använda den på fel sätt på grund av felaktig information, att trycka den inåt i avsikt att få bort öronvaxet, men det enda resultatet var att det trängde in djupare. Av denna anledning varnar experter för felaktig användning.

Om du vill göra ren dina öron finns det andra metoder du kan välja mellan.

Advertisement

Rengöra öronen: så här kan du göra utan att använda en bomullspinne

Rengöra öronen: så här kan du göra utan att använda en bomullspinne

Freepik

Som vi har sagt är förekomsten av öronvax inte bara naturlig, utan också nödvändig på grund av dess antibakteriella, skyddande och fuktande funktion. I vilket fall som helst, om du vill hålla dina öron rena, kan du välja mellan bättre, säkrare och mer rekommenderade alternativ jämfört med den klassiska bomullspinnen, som till exempel:

  • Varm trasa: detta är ett av de säkraste sätten att rengöra öronen på, utan att skada dem. Ta en varm fuktig trasa med lite tvål, stryk den mot örats yttre kurvor med lätta rörelser.
  • Vattnet under duschen: detta är tillräckligt för detta ändamål, se bara till att hälla huvudet böjt i sidled så att vattnet inte pentrerar hörselgången.
  • Olivolja: detta är en naturlig huskur, som kan mjuka upp öronvaxet för att det ska bli lättare att få bort. Använd bara några droppar olivolja av medicinsk kvalitet, låt det rinna in i örat med hjälp av en pipett och lägg dig sedan på sidan i några minuter. Du bör upprepa processen cirka tre gånger per dag i fyra till fem dagar.
  • Pappersservett: metoden liknar den med tops, men är mycket säkrare. Allt du behöver göra är att rulla ihop en servett eller pappersnäsduk, fukta den med varmt vatten och stryk den mot utsadan av örat, undvik att trycka in den i örat.
  • Kontakta en läkare: om du inte är säker på hur du ska gå tillväga  med att rengöra öronen, både på dig och ditt barn, kan du kontakta en läkare, för att utvärdera er öronvaxproduktion: om den är överdriven kan detta leda till tinnitus, partiell förlust av hörseln och öronvärk. Under dessa omständigheter kommer läkaren fortsätta rengöringen eller föreslå den rengöringsmetod som passar bäst.

 

Saker att undvika när man gör ren öronen

Saker att undvika när man gör ren öronen

Pixabay

Att föra in föremål i örat kan vara farligt, och detta gäller inte bara bomullspinnar, utan inkluderar sprutor, pincett och andra föremål som inte rekommenderas. Detta är vad du bör undvika:

  • Öronsnäckor: även om dessa föremål har vunnit en stor popularitet, finns det inga bevisade fördelar med att använda dem. Faktum är att de kan orsaka konsekvenser som brännskador och hörselnedsättning, därför rekommenderas inte denna typ av investering. Välj istället andra lösningar som är säkrare.
  • Vassa instrument: många använder vassa eller trubbiga föremål. Detta bör absolut undvikas, eftersom alla typer av instrument som förs in i örat inte bara kan perforera trumhinnan, utan även trycka in vaxet djupare i hörselgången istället för att eliminera det, vilket leder till att den fysiologiska självrengöringsprocessen avbryts och risken för infektioner ökar.

Tänk därför på att dessa lösningar utsätter dig för allt större risker än fördelar.
Och du, hur brukar du göra ren dina öron?

Advertisement