Äggen från detta djur är ätbara, men vi äter dem inte: det finns en specifik anledning till det

av Titti Carlberg

23 Augusti 2023

Äggen från detta djur är ätbara, men vi äter dem inte: det finns en specifik anledning till det
Advertisement

Ägg är ett mycket uppskattat livsmedel och basen i många olika recepter. Men inte alla sorter kan användas i matlagningen eller så kräver de åtminstone en särskild uppmärksamhet: låt oss se vilken och varför.

via Modern farmer

Advertisement

Ägg: var uppmärksam på dessa tecken

Ägg: var uppmärksam på dessa tecken

Pixabay

Det är inte alla ägg som är lika varandra, vilket är uppenbart, eftersom de produceras av olika arter. Dessutom är vissa försiktighetsåtgärder nödvändiga även med de vanligaste och mest välkända, som de från hönsen. Faktum är att det är nödvändigt att vara säker på att de är färska och i gott skick innan de konsumeras, man bör undvika att konsumera dem efter bäst-före-datumet och om deras utseende verkar ha äventyrats.

Dessutom är det bättre att kassera pastöriserade ägg: de kan innehålla salmonella. Om skalet inte är helt intakt utan har sprickor eller till och med är helt trasigt, kan ägget ha blivit förorenat med externa bakterier.

Advertisement
Howflug/Reddit

Howflug/Reddit

Ägg som konserveras i varma, fuktiga miljöer kan också utveckla bakterier, vilket är anledningen till att det är bäst att undvika dem. Återigen, om produkten luktar illa, tveka inte att slänga den. Livsmedelsburna infektioner är farliga och för att minska risken bör du koka äggen ordentligt till äggvitan och gulan är fast.

Detta är riktlinjer för många sorters ägg, men vissa sorter bör inte ätas på grund av andra skäl än de som vi angett ovan. Vilka handlar det om?

Kalkonägg: därför äter vi dem inte

Kalkonägg: därför äter vi dem inte

Howflug/Reddit

Känner du till kalkonägg? Egentligen är även det ägget ätbart. Dess egenhet är de små bruna fläckarna på skalet, skalet verkar dessutom tjockare än hönsägg och även lite större storleksmässigt. Trots att de smakar bra är de inte särskilt populära i livsmedelsindustrin, faktum är att de inte finns i livsmedelsbutiker och konsumeras inte normalt.

Orsaken är på grund av deras sällsynthet: kalkoner lägger bara ett ägg i veckan, medan höns kan producera minst ett om dagen. En stor skillnad som hämmar dess användning i stor skala. Membranets densitet skulle dessutom kunna göra dem olämpliga för en rad kulinariska preparat och just bristen på dem gör att de är väldigt dyra. Men, i sig representerar de en ätbar produkt och måste förvaras på samma sätt som hönsägg.

Har du någonsin haft chansen att smaka på ett kalkonägg och uppskattat dess smak och kvalitet?

Advertisement