De häller ett vin för 2,50€ i en dyr flaska och vinner en vintävling

av Titti Carlberg

27 Maj 2023

De häller ett vin för 2,50€ i en dyr flaska och vinner en vintävling
Advertisement

Det är inte allt fint vin som vinner en guldmedalj: genom att parafrasera ett känt ordspråk sammanfattar vi det som skedde på den prestigefyllda vintävlingen "Gilbert et Gaillard".

Vad hände? Det är väldigt enkelt och samtidigt spännande och ironiskt: med anledning av vintävlingen bestämde sig en grupp människor för att försöka framhålla en dryck av absolut blygsamt ursprung som ett utmärkt årgångsvin, det vill säga ett av de billigaste vinerna. Med lite knep och mycket list var bedrägeriet klart, förpackat till perfektion.
Resultatet? Definitivt överraskande... låt oss se.

via Vitisphere

Advertisement
Small french supermarket/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Small french supermarket/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Bluffen var perfekt organiserad av ett "team" personer som är en del av "On n'est pas des pigeons", en belgisk RTBF-tidning och tv-program tillägnad konsumenter. Ledd av sommelier Eric Boschman hade gruppen en tanke: att köpa ett av de billigaste vinerna och framställa det som ett högt uppskattat "Château Colombier Grande Cuvee", ett påhittat vin, som kom från en imaginär och fiktiv egendom.

Efter att ha valt en som verkligen hörde till den sämsta av vinerna för dem (liksom väldigt billigt), buteljerade de det på ett "premium" sätt, de skapade dessutom en fängslande etikett och en ad hoc-historia för tillfället och anmälde sig till tävlingen. 
Väl under tävlingen smakade domarna på det och det var i det ögonblicket som överraskningen kom.

Advertisement
Rawpixel - Not the actual photo

Rawpixel - Not the actual photo

"Len, exceptionell och rik mot gommen med fräscha och rena aromer, som möjliggör en vacker och mycket intressant komplexitet.": var kommentaren från experterna efter provsmakningen. 
För att göra bedrägeriet ännu mer övertygande beslutade teamet av "skojare" att skicka laboratoriedata till juryn som ett vin av utmärkt kvalitet, väldigt långt från drycken som de hade betalat 2,50€ för i snabbköpet.

Slutligen belönades det påstådda utmärkta vinet med guldmedaljen: ett resultat som kanske till och med överträffade förväntningarna hos de som hade utarbetat listen!

Bluffen avslöjades senare av RTBF-gruppen själva, som förklarade att dess avsikt var just att avslöja vissa mekanismer och sanningar som ofta påverkar vintävlingar som den de deltog i.

James Petts/Wikimedia - Not the actual photo

James Petts/Wikimedia - Not the actual photo

Faktum är att vinna en medalj eller ett erkännande har en inverkan på försäljningen av ett vin, men ofta är kriterierna, allvaret och kompetensen som dessa utmärkelser tilldelas inte alltid att betrakta som absoluta sanningar, och den här historien är den perfekta demonstrationen.

Vem vet om kanske många från och med nu tänker efter noga innan de köper ett vin baserat på de medaljer det har fått! Eller vad tror du?

Advertisement