En säkerhetsvakt målar ögon på ett konstverk som är värt nästan 1 miljon dollar: han hade tråkigt

av Titti Carlberg

11 Februari 2022

En säkerhetsvakt målar ögon på ett konstverk som är värt nästan 1 miljon dollar: han hade tråkigt
Advertisement

Ordningsvakter och säkerhetsvakter är oumbärliga i många sammanhang som kräver ständig tillsyn. De finns på arenor, banker, platser med historiskt och kulturellt värde. Det är inte ett enkelt och särskilt dynamiskt jobb: om inte något händer som kräver hans ingripande, måste vakten kontrollera att alla uppträder i enlighet med reglerna, och om de inte gör det måste vakten ingripa. För vissa kan det dock bli tråkigt att stå i flera timmar och stirra på ett rum.

via The Guardian

Advertisement
theartnewspaper/russia

theartnewspaper/russia

En säkerhetsvakt hade börjat sin första arbetsdag på Jeltsin Center, ett ryskt museikomplex. Det fanns dock ett problem: säkerhetsvakten blev snabbt uttråkad, så han vandaliserade en värdefull modern tavla gjord av Anna Leporskaya, kallad "Tre figurer". Målningen porträtterar tre ansiktslösa halvlånga figurer och är värd nästan en miljon dollar. Den 60-årige mannen bestämde sig därmed för att förstöra verket och måla ögon på figurerna.

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Vandaliseringen tros ha inträffat den 7 december 2021, då två besökare slog larm. Vakten anklagades för förstörelsen och fick sparken. Museicentret uppgav: "Vi informerar er om att undersökningen identifierade personen som målade ögon på figurerna på tavlan av Anna Leporskayo: en medarbetare i en privat säkerhetsorganisation som är inhyrd hos Jeltsin Center.". Men säkerhetsvakten blev inte bara avskedad; han kommer även att bli tvungen att betala höga böter och göra ett år av samhällstjänst.

Under tiden försöker experter återställa verket för att få det att återgå till sitt ursprungliga utseende. En expert på restaurering har faktiskt förklarat att skadan kan tas bort utan att konstverket förstörs: "Bläcket finns bara på ytan eftersom det titanvita som användes till att måla ansiktena inte är täckt med färg, som ofta är brukligt i den typen av målningar. Lyckligtvis har vandalen ritat lätt med en penna utan att använda hårt tryck, så tack vare den lätthet som han använde, förstördes inte duken.".

Advertisement