En rik entreprenör säljer företaget han grundade: "Rikedom är ett straff"

av Titti Carlberg

23 Januari 2023

En rik entreprenör säljer företaget han grundade: "Rikedom är ett straff"
Advertisement

Det har alltid diskuterats om vilket som är bäst, att ha små ekonomiska resurser, men att vara lycklig inom det känslomässiga, affektiva och relationella området eller att ha en stor rikedom med risken att man inte får något annat, framför allt en autentisk relation. Faktum är att rika människor väldigt ofta måste möta en rad byråkratiska problem och mer: hur många gånger har du hört talas om hetsiga dispyter om uppdelningen av ett stort arv? Och hur många gånger har vi upptäckt att det kan vara skadligt för ett barns självständighet och kompetensutveckling att ha vägen redan förberedd av föräldrar och mor- och farföräldrar?

Detta är anledningen till det ovanliga valet som en etablerad entreprenör gjorde, som har bestämt sig för att sälja sitt företag istället för att låta det gå vidare till hans barn.

via USA Today

Advertisement

David Green, grundare av den välkända amerikanska kedjan av gör-det-själv och möbelaffär Hobby Lobby, överraskade allmänheten med tillkännagivandet att han kommer att lämna sitt företag, han föredrar att sälja det istället för att låta sina barn och barnbarn ärva det.

Som ägare har man vissa rättigheter och skyldigheter, inklusive rätten att sälja verksamheten och behålla vinsten för sig själv och familjen." har Green sagt. "I takt med att mitt företag växte började idén irritera mig mer och mer. Den rådde mig att helt enkelt att lämna över företaget till mina barn och barnbarn. Men jag tyckte inte att det kändes rätt att jag då skulle förändra eller till och med förstöra framtiden för barnbarnen som ännu inte är födda", avslutade han och specificerade att 100% av aktierna med rösträtt redan har överförts till en förvaltningsfond.

Advertisement

Green hävdar att rikedom är ett straff, särskilt när det gäller äktenskap, barn och relationer med andra människor, så av denna anledning föredrog han att sälja sin blomstrande verksamhet. "När jag insåg att jag bara var en regissör var det väldigt lätt att sälja företaget", sa han till slut. Mannen tyckte att det var mer rättvist för hans barn att tjäna pengar genom att arbeta snarare än på ett eget företags vinster.

Ett definitivt annorlunda alternativ, eller hur?

Advertisement