Företaget bötfäller de anställda som stör en kollega på semestern: "De har rätt att koppla av"

av Titti Carlberg

14 Januari 2023

Företaget bötfäller de anställda som stör en kollega på semestern: "De har rätt att koppla av"
Advertisement

Gränserna mellan arbete och fritid är inte alltid tydliga eller väldefinierade, långt ifrån: när du väl stänger kontoret - eller din dator om du arbetar hemifrån - är det inte ovanligt att du blir kontaktad "utanför arbetstid" för att lösa oförutsedda eller svara på mejl och meddelanden från kollegor som är i svårigheter. Även om det borde vara en normal sak att inte bli störd och få njuta av en välförtjänt avkoppling, verkar det allt oftare inte vara fallet. 

Ett företag i Mumbai, Indien, håller inte med: de anställdas fritid måste respekteras och av denna anledning har de utarbetat en lösning för att säkerställa att det blir så. Låt oss se vad det handlar om. 

via CNN

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Är enda sättet att skydda sig mot affärstelefonsamtal under semestern det att stänga av mobilen och göra sig otillgänglig? Inte riktigt: tanken på att försvåra för en kollega att få hjälp med ett promblem hindrar oss från att göra det, men vi uppmärksammar kollegan på vår frånvaro, vilken är vår obestridliga rättighet. Hur ofta brukar vi, motvilligt, svara på ett samtal eller ett mejl under ledigheten, drivna av en känsla av plikt och effektivitet, utan att ha satt de nödvändiga gränserna.

Ett företag i Mumbai som sysslar med fantasispel, Dream 11, ville agera på ett konkret sätt för att lösa det problemet, för att skydda sina anställda: den som kontaktar en kollega som är på semester, och ber om hjälp med ett arbetsrelaterat problem, kommer att få böter på 100.000 rupier.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Målet är att tillåta personalen att koppla av från sina arbetsuppgifter och njuta av en välförtjänt vila för att återställa den rätta balansen mellan arbete och privatliv: en så kallad "unplug", det vill säga "koppla ifrån" utan att bli störd av mejl och telefonsamtal. Dream 11 uppmuntrar sina anställda att hålla sig ifrån allt jobb 7 dagar om året, för att återvinna energi utan att bli störd.

Harsh Jaine och Bhavit Shet, grundare av företaget som har drygt tusen anställda, säger: "En gång om året, under en vecka, stänger vi av anställda i företagets system. Att ha en vecka helt ledig hjälper både dem och företaget att förstå någons verkliga bidrag.".

Vad tycker du om detta.

Advertisement