En student skapar av en slump ett laddningsbart batteri som kan hålla i upp till 400 år

av Titti Carlberg

29 December 2022

En student skapar av en slump ett laddningsbart batteri som kan hålla i upp till 400 år
Advertisement

Mycket ofta föds stora uppfinningar eller idéer av en slump. Det mest slående exemplet är Isaac Newton och äpplet. Från en frukt som föll från ett träd teoretiserade forskaren tyngdkraften. Dessa individers storhet ligger just i att vända en slumpmässig händelse till deras fördel för att på så sätt kunna ge liv åt en stor upptäckt.

Det var precis det som hände denna doktorand som av en slump, samtidigt som hon utförde enkla experiment, lyckades skapa ett uppladdningsbart batteri som skulle kunna hålla i upp till 400 år. Låt oss se hur hon gjorde.

via UCI News

Advertisement
Steve Zylius / UCI

Steve Zylius / UCI

Studenten Mya Le Thai på University of California, Irvine, verkar ha lyckats med att skapa ett uppladdningsbart batteri som kan hålla i cirka 400 år. Således kan elektroniska enheter hålla längre vilket innebär att det kan produceras färre litiumjonbatterier, vilket kan bli en viktig tillgång. Det mest överraskande med allt detta är dock att denna upptäckt skedde av en slump.

Allt började med att en grupp forskare experimenterade med nanotrådar, i syfte att eventuellt använda dem i batterier. De insåg dock att de alltför tunna och ömtåliga ledningarna gick sönder efter att ha laddats om några gånger.

Mya bestämde sig under ett experiment för att belägga guldnanotrådar med mangandioxid och en elektolytisk gel som liknar plexiglas. Hon initierade sedan en serie laddningscykler (när ett batteri går från tomt till fulladdat). Experimenten fortsatte tills de nådde 200.000 cykler under en period på tre måader. Detta indikerade att livslängden på dessa batterier är mycket längre än våra ordinära batterier.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

De genomsnittliga battericyklerna för en enkel elektronisk enhet sträcker sig från 300 till 500.

"Helhetsbilden är att det kan finnas ett mycket enkelt sätt att stabilisera nanotrådar av det slag som vi har studerat - säger Reginald Penner, ordförande för kemiavdelningen på universitetet - om detta i allmänhet visar sig fungera, skulle det vara ett stort steg framåt för samhället"

En verkligt viktig upptäckt, inte bara för dess omfattning, utan också för hur det upptäcktes.

Vad tror du,kan denna upptäckt verkligen revolutionera vår användning av batterier och elektroniska enheter?

Advertisement