Mysteriet med den försvunna strumpan: den vetenskapliga formeln som förutsäger dess försvinnande i tvättmaskinen

av Titti Carlberg

17 December 2022

Mysteriet med den försvunna strumpan: den vetenskapliga formeln som förutsäger dess försvinnande i tvättmaskinen
Advertisement

Under varje tvätt återkommer frågan: kommer jag hitta alla mina strumpor när jag plockar ur tvättmaskinen? Det finns många memes och skämt som har spridit sig under decennierna för att avdramatisera det, men oftast är frågan allvarlig: vart tar strumporna vägen när de läggs i tvättmaskinen? 

Mellan svarta hål och vävnadsätande maskiner finns det många gissningar, och det är faktiskt väldigt svårt att förutse vad det har blivit av vår tvätt när vi öppnar luckan.

Men vad är det egentligen som händer med våra strumpor när de försvinner i maskinen? Fastnat i filtret eller försvunnit ut i röret? Det händer ofta att vi inte hittar dem. En grupp forskare verkar dock ha utvecklat en formel för att förutsäga strumpornas försvinnande.

via Mirror

Advertisement

Ett välkänt varumärke för hushållsapparater har beställt en studie för att lansera en ny modell tvättmaskin, tack vare vilken mysteriet med att strumpor försvinner under tvätt tycks ha lösts.

Psykologen Simon Moore och statistikern Geoff Ellis har utvecklat en formel, kallad "Socks Less Index", som skulle kunna förutsäga sannolikheten för att de försvinner. För dess utveckling togs hänsyn till flera faktorer: antal personer i familjen, hur många strumpor som lades i maskinen och tvättvolym.

Advertisement
Pixabay - not the actual photo

Pixabay - not the actual photo

Formeln är baserad på strumpans läckagehastighet och är: (L(pxf)+C(tsx))-(P x A). Forskarteamet undersökte 2.000 personer för att få reda på deras tvättvanor och fann att den orsaken till att strumporna försvann var på grund av belastningens komplexitet och mängden strumpor per tvätt. 

Resultatet visade att de främsta orsakerna till att strumpor försvann var att de ramlade ned bakom elementen under torkning eller att de hamnade under möbler, men även ett fel i tvättningen eller när de parades ihop efter torktiden

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Utifrån dessa resultat har fyra användbara psykologiska teman tagits fram för att minska förlusten av strumpor:

  • visuell medvetenhet: ägna mer uppmärksamhet åt att hitta borttappade plagg: inte begränsa oss till de platser där vi förväntar oss att hitta dem;
  • bekräftelsebias: om vi övertygar oss själva om att det inte kommer att finnas några udda strumpor, kommer det heller inte att finnas några;
  • ansvar: ägna mer uppmärksamhet åt tvätten;
  • undelåtenhetsmisstag eller felräkning: vi bör samla in de förlorade strumporna när vi ser dem på golvet eller vara noggrannare när vi lägger undan dem i byrålådan.

Kort sagt, en lösning på mysteriet med förlorade strumpor.

Advertisement