Det har upptäckts sötvattenakvifer under Atlanten: det kan bli Planetens räddning - Curioctopus.se
x
Det har upptäckts sötvattenakvifer…
15 oemotståndliga foton på fyrbenta följeslagare som kommer att smälta ditt hjärta Svägerskan har sönder hängmattan för att hon väger för mycket: kvinnan blir rasande

Det har upptäckts sötvattenakvifer under Atlanten: det kan bli Planetens räddning

22 Juni 2022 • Av Titti Carlberg
9.478
Advertisement

Det marina universum är ett ett utrymme som till stor del är outforskat för människan, för tillfället känner vi bara till 5%. Det finns därför många hemligheter och mysterier som havet döljer för oss, och det finns ännu många överraskningar att upptäcka.

Resultatet av en ny utredning som nyligen utförts i det marina djupet, utanför USA:s nordkust, blev en verkligt överraskande upptäckt: ett enormt lager delvis sötvatten fångade i porösa sediment under det salta havet.

Låt oss ta reda på detaljerna om detta otroliga fynd tillsammans.

via: Nature

Upptäckten finns precis under Atlanten, på USA:s nordöstra kust. Det är en sötvattensakvifer som blir något bräckt i kontakt med det marina. Fyndet kan tillskrivas det amerikanska forskarteamet som leds av forskare från Columbia University i New York.

Från tidig forskning verkar det vara den största formationen av detta slag som någonsin hittats i världen. Faktum är att akvifären sträcker sig över cirka 350 kilometer.

Studien tyder också på att akviferer som i alla avseenden liknar denna förmodligen finns utanför många andra kuster runt om i världen och kan vara vattenkällan som behövs för extremt torra områden.

Forskarna upptäckte det tack vare signaler från en elektrisk vattenledningsförmåga utanför kusten. Det beror på att havsvatten leder elektromagnetiska vågor bättre än sötvatten, och därför blev det möjligt att spåra dess gränser.

Detta har redan hänt tidigare, på 70-talet uppstod spår av sötvatten vid sökningar av oljebolag.

För att ge en kort förklaring av hur en sådan akvifer formas, klargör forskare att undervatten har en låg salthalt över hela världen, men dess specifika dimensioner är ännu inte kända. För den nyligen upptäckta bassängen antas det att formationen går tillbaka till för mellan 15000 och 20000 år sedan. I själva verket skulle sötvattnet ha varit fångat i naturliga hålor.

Kände du redan till denna speciella egenskap i våra hav?

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack