Varför är vi på dåligt humör när vädret är dåligt? Vetenskapen har ett svar

av Titti Carlberg

05 Oktober 2022

Varför är vi på dåligt humör när vädret är dåligt? Vetenskapen har ett svar
Advertisement

Mycket ofta, särskilt under höst- och vintermånaderna, vaknar man på dåligt humör utan att förstå varför. Detta tillåter en inte att tillbringa dagen i lugn och ro. Att alltid leva i ett soligt klimat, med en klarblå himmel utan moln skulle vara vackert, och det skulle framförallt göra oss gladare och lyckligare, i motsats till mörka dystra dagar som förvandlar vårt humör drastiskt.

Faktum är att dåligt väder gör oss på dåligt humör. Men låt oss se hur det kan vara möjligt att vädret påverkar vårt humör så mycket. Vetenskapen förklarar det för oss.

via Asploro

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Vädret påverkar vårt humör. Faktum är att vanligtvis när vädret är dåligt är vi griniga och lättirriterade, när istället solens närvaro gör oss mycket mer nöjda och tillgängliga för umgänge. Detta beror på att solens strålar ger oss en lättnad i vår kropp genom frisättning av kemiska ämnen som gör att vi mår bra och främjar vårt goda humör. Istället dåligt väder påverkar vårt humör negativt, det får oss att känna oss deppiga, trötta och sömniga. Dessutom påverkar det väldigt ofta vårt fysiska välbefinnande. Faktum är att en av de vanligaste metoderna - som inte alltid är möjlig - när det regnar eller är molnigt, är det bästa att ligga kvar i sängen.

Men alla dessa effekter kan vara kännas av och upptäckas innan vädret ändras. Enligt studier kan de kännas av två dagar innan och vara tills vädret stabiliseras.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Det finns dock naturliga medel som håller dig på gott humör. Om dåligt väder gör dig grinig kan du motverka det genom att förvandla de platser som du tillbringar mest tid på, det vill säga hemmet och arbetsplatsen, till mer varma och välkomnande platser, några inslag av färg som motverkar det gråa på himlen, som till exempel ljusa kuddar eller något annat föremål som gör dig glad och får dig att le. 

En ofelbar metod, och inte bara för att motverka detta sinnestillstånd. är fysisk aktivitet eftersom det främjar belåtenhet och lugn, det låter dig att göra dig av med alla icke-positiva uppfattningar. Vetenskapens främsta råd är dock att alltid dra nytta av solens strålar för att ta en promenad, vilket gör dig fridfull. 

Brukar du bli på dåligt humör när det är dåligt väder?

Advertisement