En ny planet täckt med vatten har upptäckts: distansen är 100 ljusår från jorden

av Titti Carlberg

28 Augusti 2022

En ny planet täckt med vatten har upptäckts: distansen är 100 ljusår från jorden
Advertisement

Den blå himmelska vidden som sträcker sig över våra huvuden har alltid inspirerat nyfikenheten hos människan. Så pass att rymdresor och forskning har ökat exceptionellt genom århundradena. Nöjet att upptäcka har fått forskare att analysera och försöka hitta nya himlakroppar

Forskare vid University of Montreal uppnådde detta genom att identifiera en ny extrasolär planet, identifierad med namnet TOI-1452b. Denna nya värld kretsar kring en av Draco-systemets två stjärnor (liknande solens).

Denna nya upptäckt möjliggjordes tack vare rymdteleskopets Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), som används för att ständigt övervaka de planetsystem som gränsar till jordens.

via Université de Montreal

Professorn vid det kanadensiska universitetet René Doyon har sagt att han är väldigt stolt över denna upptäckt, eftersom han förutom att ge ny kraft åt forskning, demonstrerar den höga kalibern hos våra forskare och våra instrument.". Tack vare deras exakta instrumentering var det möjligt att analysera exoplaneten mer i detalj, till och med uppskatta dess massa

Den antas ha en stenig struktur, som jordens, men att den är mycket fuktigare. En djupare analys skulle ha visat att 30% av dess massa består av vatten. Just därför har den omdefinierats till "Ocanic Planet". Faktum är att dess mest intressanta aspekt är att den verkar vara helt täckt av ett tjockt lager vatten. Detta skulle göra den mycket lik vissa månar till Jupiter och Saturnus.

Jorden, till exempel, som ofta identifieras som den "Blå Planeten" har sin yta täckt av 70% hav, men vattnet utgör bara 1% av dess massa. Jämfört med vår är denna planet verkligen identifierbar som en ocean.

Advertisement
Science X/YouTube

Science X/YouTube

Analyserna kring denna upptäckt kommer att fortsätta. Professor Doyon förklarar: "Så snart som möjligt kommer vi att boka användningen av James Webb-teleskopet för att observera denna märkliga och underbara värld närmare"TOI-1452b-studien skulle kunna göra det möjligt att bättre förstå dess atmosfär, men framförallt vad som är egenskaperna hos en ocanisk planet.

Kan denna pågående forskning hjälpa oss att förstå utrymmet som omger planeten Jorden?

Advertisement