Vetenskapen har upptäckt en ny art bland hajar som kan ta sig fram på torra land

av Titti Carlberg

29 Augusti 2022

Vetenskapen har upptäckt en ny art bland hajar som kan ta sig fram på torra land
Advertisement

Havet är en värld som fortfarande är outforskad. De upptäckter som gjorts av människan har misslyckats med att visa de många underverk som det blåa havet gömmer. Vissa arter, även om de är kända, har aldrig studerats på nära håll, vilket gör att de ibland kan reservera överraskningar, som Epåletthajen, som är kapabel att på stranden och i klippor.

När det handlar om hajar går våra tankar direkt till Steven Spielbergs film. Men oroa er inte, när det sägs att de vandrar menas det inte att de rör sig som människor eller att de kan gå ostört på torra land. Detta är framförallt fiskar i liten storlek (vanligtvis är dess längd cirka 107 cm).

Låt oss se närmare på dem. 

via The Guardian

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Denna haj lever vanligtvis i grunda korallrev i Australien och Nya Guinea. En nyligen genomförd forskning, utförd vid universitetet i Florida, analyserade förmågan hos denna art att gå på stenar, på torra land och att klara sig utanför vattnet i upp till två timmar.

Det "marina hemmet" för epåletthajen, eller rättare sagt de australienska korallreven, har mycket låga syrenivåer. Detta skulle förklara dess förmåga att motstå jordens klimat. Dessutom kan dess förmåga att gå inte associeras till människans gång, inte heller till andra landdjurs, man kan säga att deras är ett slags krypande. Denna art använder sina fenor för att lyfta kroppen från marken och trycka ifrån. Det längsta en har gått bevittnades vara cirka 30 meter.

Advertisement

Äventyraren och tv-personligheten Forrest Galante lyckades bevittna denna hajs "vandring på land" på nära håll, innan han hjälpte den ner i havet. Denna förmåga tillåter dem att övervinna hinder som är i vägen för att nå en bättre miljö.

Varför har, enligt dig, denna art utvecklat förmågan att vandra?

Advertisement