"Katter är en invasiv främmande art": upptäckten av en grupp forskare

av Titti Carlberg

26 Augusti 2022

"Katter är en invasiv främmande art": upptäckten av en grupp forskare
Advertisement

Livskamrater för många människor runt om i världen, katter är bland de mest älskade husdjuren, både hos unga och gamla. Med sina mjuka tassar, bullriga spinnande, andfådda löpningar, klättringar över hemmets alla möbler, passioner för alla sorters lådor och för sina galna akrobatiska stunts, hittar katterna alltid ett sätt att lysa upp våra dagar och värma oss under kalla vinternätter.

Fascinerande och omgivna av en aura av mystik, har katter förtjänat rollen som huvudaktörer i myter, legender och berättelser om magi. Alla kattägare vet att deras älskade kattdjur har den extraordinära kraften att se genom världens slöja, komma i kontakt med verkligheter som vi inte ens kan föreställa oss existera.

Ingen expert på katter skulle dock någonsin kunna tänka sig att dessa söta djur kommer från en annan värld. Men vissa vetenskapsmän tror det och de har dragit till sig ilska från många kattälskare.

via NY Post

Advertisement
Pexels

Pexels

Forskare från den polska Vetenskapsakademin (PASIFIC) har klassificerat huskatten (Felis catus) som en "invasiv främmande art", och de anser att den är en fara för den biologiska mångfalden.

Det älskade kattdjuret har lagts till på institutets redan långa lista, som inkluderar växter, såsom den japanska knotweeden och djur som tvättbjörnen och mandarinand. Dessa arter anses vara potentiellt skadliga för ekosystemet och den biologiska mångfalden på grund av deras invasivitet i territoriet. 

Advertisement
Pexels

Pexels

Wojciech Solarz, biolog som ansvarar för studien, uppgav under framträdandet i ett tv-program att katter till 100% uppfyller kriterierna för att ingå i listan över invasiva arter, på grund av skadorna de orsakar på faunan och biologisk mångfald när de jagar miljontals fåglar och andra små däggdjur. Biologen är också förvånad över ogillandet från den allmäna opinionen, eftersom det redan finns över 1700 arter som ingår i denna lista utan invändningar.

Förmodligen uppstodd motståndet från allmänheten på grund av de falska anklagelserna om att institutet främjade misshandel av katterna.

Akademin gjorde det omedelbart klart på sin hemsida att den enda rekommendationen om något är att begränsa tamkatters vistelse utomhus under fågelparningssäsongen och på så sätt begränsa skadorna på den biologiska mångfalden.

Pexels

Pexels

Becky Robinson ledare för en global rörelse för skydd av katter och kattungar är skeptisk till detta.

"Var försiktig så att du inte gör något misstag", sa hon till pressen. "Att märka katter som invasiva är det första steget i en bred strategi som främjar storskalig misshandel av katter genom fruktansvärda jakter och förgiftning.". Hon fortsatte med att säga att jakt på katter aldrig kommer att anses vara effektivt eller moraliskt acceptabelt, eftersom det vetenskapliga samfundet har uttalat att den största faran för den biologiska mångfalden utgörs av föroreningar och klimatförändringar.

Kort sagt en kontroversiell fråga och föremål för många missförstånd. Vad tycker du om detta?

Advertisement