Företaget förser de anställda med brickor som mäter deras humör under arbetsdagen

Titti Carlberg

15 Juli 2022

Företaget förser de anställda med brickor som mäter deras humör under arbetsdagen
Advertisement

Att behöva åka till jobbet även de dagar då allt är dåligt, humöret är nere och du inte alls vill prata med dina kollegor kan vara svårt. Men arbete är arbete och även när du inte känner för det så är det obligatoriskt och du måste hålla ut de där åtta timmarna.

På ett företag i Tokyo har ledningen förstått denna möjliga svårighet och de har utarbetat ett nytt sätt att kommunicera. De anställda kommer att bära en bricka som visar bärarens humör/hälsa, så att kollegorna kan se hur de mår och ta hand om varandra.

via Twitter

Advertisement

Japanska företag ligger ljusår före när det gäller kommunikation mellan de anställda. De händer ofta att möten anordnas på kvällarna, samtal ansikte mot ansikte och gemensamma lunchraster. Det händer dock att denna modell inte är effektiv med vissa ämnen. Folk förväntas alltid vara villiga att prata och dela med sig av sin tid men det är inte alltid att det är så.

För att övervinna detta problem har ett företag i Tokyo experimenterat med en innovativ metod. Varje anställd får tre märken som indikerar hälsan hos karaktärer i videospel: en med en grön stapel som representerar 10 000 HP, alltså maximal hälsa, en med en gul stapel för 3.899 HP och en med en röd stapel med bara 15 HP.

Twitter

Twitter

De bär dem för ett personligt omdöme, så att de kan kommunicera sitt nuvarande tillstånd utan att säga något. Brickorna tjänar till att tydligt och klart visa hur personen mår, om den klarar av extra belastninger, övertid eller liknande.

Onken, som företaget heter, säger sig förstå att de psykiska och fysiska förutsättningarna för anställda kan variera både på jobbet och i privatlivet.

"Så om någon bär brickan med lite HP försöker då alla att behandla honom vänligare?", var frågan som en Twitter-användare ställde och han fick detta svar "Ja det gör de!"

För närvarande är det bara anställda på det japanska företaget som har tillgång till dessa brickor, men efter att ha sett den positiva reaktionen kommer företaget snart att lansera den.

Skulle du vilja att det fanns på det företag du jobbar?

Advertisement