x
Enorma asteroider kraschar på Jupiter:…
Pappan lämnar sina barn till en främling under en flygresa: kvinnan kunde knappt tro det 15 fotografier som vittnar om att katter är riktigt konstiga djur

Enorma asteroider kraschar på Jupiter: bilderna är synliga från Jorden (+VIDEO)

23 Juni 2022 • Av Titti Carlberg
343
Advertisement

rymden kan det fenomen som skapar reaktioner, explosioner och kollisioner vara synliga från Jorden. Asteroidernas okontrollerade resor, där de utan att riskera vår planet, ger upphov till ljusa skurar är en helt underbar show.

Ett av de fenomen som invånarna på vår planet hade möjlighet att se inträffade på Jupiter den 15 oktober 2021, en asteroid med en diameter på mellan 15 och 30 meter kraschade direkt in i solsystemets femte planet. Det var den absolut ljusaste effekten som registrerats de senaste 28 åren.

Låt oss se lite närmare på vad som hände.

via: ArXiv

Sedan den senaste kontakten med fragmenten av kometen Shoemaker-Levy 9, i juli 1994, hade Jupiter inte längre varit offer för storskaliga kollisioner, förrän i oktober 2021, då en enorm asteroid kraschade in i gasplaneten, vilket gav upphov till en ljusreaktion som var synlig från Jorden.

Evenemanget förevigades av det japanska forskarteamet vid Hakubi-centret på universitetet i Kyoto, assisterad av Department of Natural Sciences University of Tokyo City och Institute of Space and Astronautical Sciences (ISAS) vid den japanska rymdorganisationen (JAXA) och Mitaka Japan National Astronomical Observatory.

Forskare kunde fånga det exakta ögonblicket för kraschen tack vare Planetary Observation Camera for Optical Transient Surveys (PONCOTS). Det är ett observatorium som ständigt övervakar den största planeten i solsystemet.

Det som framkom av forskningen avslöjade närvaron av ett rymdobjekt vars dimensioner var mellan 15 och 30 meter i diameter med en massa på 4.1 miljoner kilogram, uppenbarligen före kraschen.

Den snabba resan ledde till att asteroiden nådde en temperatur på 8 000 grader Celsius, vilket gav upphov till en explosion lik den som inträffade under Tunguska händelsen, en term som används för att indikera konsekvenserna som inträffade i en avlägsen region i Sibirien, ett nedslag eller explosion av en stor meteorit eller komet år 1908.

Asteroidens nedslag frigjorde en energi på över 2 megaton som gav liv åt en ljusstråle som var helt synlig från vår planet.

Det uppskattas att sådana händelser inträffar nästan årligen, därför är det 100 till 1000 gånger vanligare än på Jorden.

Såg du explosionen?

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack