Forskare upptäcker en märklig asfalterad havsbotten på ett djup av 3 km: "det ser ut som vägen till Atlantis" - Curioctopus.se
x
Forskare upptäcker en märklig asfalterad…
Han blir bortkörd av polisen men han gömmer sig under en filt och hoppas att han inte syns: arresterad Ett par reser världen runt som djurvakt i utbyte mot gratis boende:

Forskare upptäcker en märklig asfalterad havsbotten på ett djup av 3 km: "det ser ut som vägen till Atlantis"

13 Maj 2022 • Av Titti Carlberg
13.823
Advertisement

Atlantis: det räcker med att man läser eller hör detta namn för att omedelbart transporteras till en fascinerande och legendarisk atmosfär. Den mytomspunna ön och havets kraft som nämnts sedan urminnes tider har alltid varit synonymt med mystik. Och havsdjupen, så stora, otillgängliga och avlägsna, kan faktiskt inte låta bli att reta och förnya, då och då, människors nyfikenhet.

Det är därför en grupp forskare har beslutat att göra en upptäckt, som är minst sagt ovanlig, känd, som härrör från en utforskning utförd från ett fartyg som skapats specifikt för att loda havsbotten, Nautilus. Ingen av besättningsmännen hade förväntat sig att se, i Stilla Havets djup, en slags "väg belagd med gula tegelstenar" på botten. 

Är du redo att upptäcka det närmare?

"Det är helt otroligt, det känns som att man ser vägen til Atlantis": detta var kommentaren som en av medlemmarna i expeditionen som genomfördes ombord på fartyget Nautilus, fick ur sig när den märkliga bilden dök upp framför hans ögon.

Det är faktiskt inte så svårt att förstå förvåningen hos forskarna som mitt i Stilla Havet, norr om Hawaii, utforskade området Lili'uokalani, som ligger i National Marine Monument som kallas Papahanaumokuakea. Publicerad på Youtube, videon som visar det otroliga undervattenshörnet gick omedelbart runt i världen och lockade till sig förvåning och nyfikenhet.

Det räcker med att titta på bilderna för att man ska förstå att Nautilus befann sig framför vad som i alla effekter kan vara en "väg av gula tegelstenar", som den definierats av forskarna själva. Och förslaget om Atlantis är ganska träffande, med tankepå att upptäckten var ganska oväntad och fascinerande.

Den "vägen" leder dock inte till den legendariska förlorade kontinenten. Som ofta händer i dessa fall finns det en vetenskaplig förklaring, som tyvärr skulle kunna släcka entusiasmen hos många människor, först och främst forskarna på Nautilus... Enligt vad som framkommer skulle den havsbotten, som ligger på ett djup av 3.000 meter inte vara annat än ett suggestivt exempel på forntida vulkangeologi.

Advertisement

Just där finns faktiskt bädden av en gammal sjö som torkat ut för länge sedan, som tydligen har behållit sina karakteristiska sprickor i vulkanberget. Utbrott, rörelser och temperaturvariationer skulle därför ha sett till att marken var täckt av tegelstenar, alla lika och regelbundna. Hur som helst så blev detta ett unikt tillfälle att samla in naturliga prover och dela bilder med spektakulära drag av miljön. 

Ingen väg alltså, även om det dock, det måste erkännas, inte saknades charm!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack