I Kina finns det ett berg som var 30:e år "lägger" mystiska ägg av sten - Curioctopus.se
x
I Kina finns det ett berg som var 30:e…
Kyssta av turen: 16 personer som har upplevt stunder som kunde ha gått väldigt illa 18 personer som har upplevt så extraordinära tillfälligheter att de tror att de inte var tillfälligheter

I Kina finns det ett berg som var 30:e år "lägger" mystiska ägg av sten

20 September 2021 • Av Titti Carlberg
2.154
Advertisement

Vad skulle du tro om vi berättade om ett berg som...lägger stenägg vart 30:e år? Vi är nästan säkra på att det till en början skulle vara svårt att ta ett uttalande som detta på allvar. Men det är faktiskt inget skämt eller något överdrivet påhitt: en plats som den vi beskriver finns verkligen och har länge varit föremål för analyser av geologer och forskare av alla slag.

Faktum är att även om naturen har vant oss med alla möjliga olika underverk, är ett sådant fenomen inte något vi råkar se varje dag. Särskilt eftersom platsen där själva händelsen äger rum verkligen verkar vara en legend. Redo att upptäcka dessa otroliga sten "ägg" på nära håll?

via: Daily Mail
image: dwnews.com

Fenomenet är en av dem som verkar unika i världen och som under en tid har väckt nyfikenhet, hypoteser, diskussioner och teorier i den vetenskapliga världen. Vi är i Kina, bland de dimmiga bergen i den västra provinsen Guizhou. Det är här vid foten av Mount Gandeng, händer något speciellt var tredje decennium.

En av de steniga väggarna i denna relief verkar "lägga" ägg av sten. Med tanke på vad som händer verkar det mer lämpligt att använda denna term än någonsin. Under klippan finns det faktiskt en del kalksten från vilken berget med trettio års intervall verkar ta fram bergformationer med en maximal diameter på mellan 20 och 40 centimeter.

Deras form hänvisar utan tvekan till äggets, och när fenomenet började bli känt blev den avlägsna platsen känd överallt. Det sägs att i den närliggande byn Gulu (en by med endast 20 familjer) anser man att dessa klippformationer (kallade Chan Ya Da) är verkliga lyckoamuletter, såpass att de flesta av invånarna med tiden har samlat dem och har dem i sina hem.

Advertisement

Legender och vidskepelser åt sidan, hur kan detta fascinerande fenomen förklaras? Vetenskapen, trots år av studier, har inte hittat något definitiv teori. Den mest ackrediterade tesen verkar koppla dessa stenägg till erosionen och stenarnas olika hårdheter i det området

Faktum är att äggen inte är gjorda av samma typ av kalksten som den klippa de kommer ifrån. Det är konkretioner som bildas av hårdare och tyngre sedimentavlagringar. Det är därför, under trycket av erosion, kraftiga regnskurar eller jordskred som den steniga väggen tenderar att smulas runt dem.

Det skulle därför huvudsakligen vara vatten, med dess handling, att ge liv åt dessa otroliga "skapelser". När berget bleknar förblir de inbäddade formationerna i det mer och mer utsatta tills de faller till marken, "födda" från berget.

Mount Gandeng är inte den enda platsen i världen där allt detta händer. Enligt vad man har hört finns det ett liknande fenomen ockå i Colorado, USA, men utan de markerade egenskaper som det i Kina. Kände du redan till det här bergets särdrag?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack