De ber om 60.000€ för att reparera kyrkklockan, men så visar det sig att det räcker med smörjmedel

av Titti Carlberg

06 Mars 2022

De ber om 60.000€ för att reparera kyrkklockan, men så visar det sig att det räcker med smörjmedel
Advertisement

Har du någonsin behövt utföra ett reparationsjobb, ringa efter en tekniker, fått en orimlig offert för att sedan upptäcka att allt kunde lösas med bra mycket mindre pengar? Om svaret är ja, kan du trösta dig med att du inte är ensam om det: det otroliga avsnittet som vi ska berätta om bevisar det och tar hela den här situationen till verkligt paradoxala nivåer.

Klockan i en gammal kyrka blockerar sig och förblir stilla i flera år, tills kyrkoherden en dag bestämmer sig för att det är dags att återställa objektets gamla prakt och funktionalitet som har förlorats. Efter att ha rådfrågat två specialiserade ingenjörer, fick han prisuppgiften för reparationen: en enorm summa som, efter en andra kontroll av två lokala personer, visade sig vara helt orättfärdigt. Det skulle räcka med en flaska smörjmedel! Låt oss se. 

David Wright/Wikimedia

David Wright/Wikimedia

Detta hände i Grimsby en brittisk hamnstad i Lincolnshire. Det är där som den antika kyrkan St.James finns, en byggnad som går tillbaka till XIV-talet och vars klocka, har varit i ett stort behov av underhåll i ett par års tid.

Klockan hade varit still i tolv år, blockerad på klockaslaget 2.12. Efter att det hade gått många år utan att den hade reparerats bestämde den lokala kyrkoherden att han skulle göra något åt det. Han ringde efter två ingenjörer, de två som hade tagit hand om renoveringen av Big Ben i London. Efter att de hade undersökt situationen och reflekterat över de ingrepp som skulle behöva göras på den gamla Grimsbyklockan lämnade de en offert: cirka 60.000 euro skulle det kosta!

En summa som var berättigad på grund av byggnadsställningar och känsliga ingrepp som behövdes för att utföra ingreppet, men som gjorde församlingsborna något chockade. 2 personer från platsen bestämde sig för att titta på klockan då de hörde talas om prisuppgiften.

Advertisement
ajay_suresh/Flickr - Not the actual photo

ajay_suresh/Flickr - Not the actual photo

Så den 47-årige ostförsäljaren Rick Haywood och den unge studenten Jay Foley, 15 år, vågade sig upp för tornet och fick en klarare bild av problemet som plågade den gamla klockan. "Mekanismen behövde smörjas - har de berättat - och det fanns mycket skräp mellan visarna och själva klockan". Så vad behövdes alltså göras? Enkelt: göra rent och smörja ordentligt. Beväpnade - så att säga - med en flaska smörjmedel, lyckades de få mekanismen att röra sig och efter att ha ställt in den rätta tiden fungerade den perfekt igen. 

"Nu har vi sparat en herrans massa pengar åt kyrkan", var Haywoods kommentar, som skämtsamt tillade: "hoppas att de åtminstone bjuder oss på lunch". Kyrkoherden sa att han var väldigt nöjd över det de hade gjort, och äntligen har staden fått en fungerande kyrkklocka, som markerar varje minut och timme dag efter dag. 

Det är ingen tvekan om att man måste vara försiktig med de offertar som man erbjuds: den här berättelsen bevisar det. Har du varit i någon liknande situation?

Advertisement