Återställda röstinspelningar av nu utdöda indianer: de går tillbaka 100 år

av Titti Carlberg

12 Mars 2022

Återställda röstinspelningar av nu utdöda indianer: de går tillbaka 100 år
Advertisement

Om vi föreställer oss framtiden med stängda ögon och flyttar oss hundra år framåt, kan var och en av oss visualisera ett annat scenario i vår fantasi: innovationer inom teknik, banbrytande bilar, moderevolutioner och så vidare. En sak är säker: de verktyg vi har tillgängliga idag kommer att göra det möjligt för morgondagens människor att se det förflutna: foton, video och ljud kommer att vara visuella och auditiva vittnen om vår nutid.

Detsamma kunde inte våra bortgångna förfäder säga, åtminstone inte alla. För att observera ansikten på människor som levde långt före oss har vi bara porträtt, teckningar och vår fantasi.

Tack vare moderna instrument är det dock idag möjligt att lyssna på ljudinspelningar som är hundra år gamla av de nu bortgångna indianerna.

via Tech Times

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Det handlar om absolut sällsynta ljudinspelningar av döda kaliforniska män: 2 800 inspelningar som gjordes på Edison vaxcylindrar under första hälften av nittonhundratalet i flera språk. Vissa av dessa språk anses vara förlorade då de inte längre är ett modersmål, även om de fortfarande är utbredda bland dem som har lärt sig dem som andraspråk

I inspelningen hör man inhemska röster som sjunger och ber böner. 

Uppenbarligen har den förflutna tiden satt sina spår och skadat cylindrarna vars inspelningar är ganska raspiga

Andrew Garrett, en lingvist från Berkeley, har sagt att "De befintliga versionerna är fruktansvärt fulla av brus. Du förstår att du hör ett ljud men ofta klarar du inte att säga hur det låter."

Med tanke på det enormt historiska och kulturella värde har forskare vid University of California hittat ett sätt att spara dessa viktiga inspelningar.

Advertisement
Berkeley Library

Berkeley Library

Med Projekt IRENE har ljudet överförts till ett digitalt arkiv med hjälp av ett modernt verktyg: optisk skanningsteknik.

"Vad vi gör är att skapa möjligheten till en digital repatriering av kulturarvet, samtidigt som det gör det tillgängligt för forskare." har språkforskaren berättat.

De gamla cylindrarna spelades in mellan 1900 och 1940 av antropologer på Berkeley under ledning av Alfred Kroeber. Ljudet är ingraverat med mytologiska berättelser från Rumsenfolkets röster, berättelser på det salinanska språket och berättelser och sånger som är på hundratals olika dialekter.

Många medlemmar från antika stammar har lämnat en begäran om att få lyssna på de 1.500 inspelningar som har arkiverats, med forskarnas samtycke. Även om endast ett fåtal ljudklipp har gjorts offentliga, kommer resten fortfarande vara tillgängliga för ättlingar och andra vetenskapsmän.

Advertisement