Han åker till akuten på grund av svåra magsmärtor, kirurgerna hittar ett glas i magen

av Titti Carlberg

28 Februari 2022

Han åker till akuten på grund av svåra magsmärtor, kirurgerna hittar ett glas i magen
Advertisement

Det kan hända, av misstag, under livets gång, att få i sig saker som inte är ätbart: det händer framförallt barn som, attraherade av något, bestämmer sig för att stoppa det i munnen, omedvetna om faran de löper, men ibland kan även vuxna uppleva liknande episoder på grund av distraktion. I vilket fall som helst är det alltid dock föremål av mycket små dimensioner. Eller nästan alltid: precis som det finns museer med skrämmande föremål av alla sorter, borde det finnas ett för de mest absurda föremål som hittas i den mänskliga organismen efter att de har stoppats i munnen och slunkit ner i magen.

Naturligtvis skulle glaset som opererades bort ur tarmen på en man i Indien vinna en hedersplats.

via Daily Star

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Det låter otroligt men det har faktiskt hänt på riktigt. Mannen lades in på det privata sjukhuset i Madipur då han hade svåra buksmärtor och förstoppning.

Läkarna som ansåg mannens tarmtillstånd allvarligt gjorde ett ultraljud och sedan röntgade de för att identifiera orsaken till problemet, de förväntade sig dock inte att orsaken skulle vara ett glas.

Bilderna visade föremålet tydligt, helt och intakt. Inför läkarnas förvåning sa patienten att han hade suttit lugnt och druckit ett glas te när han plötsligt råkade svälja glaset. En förklaring som inte alls övertygade sjukvårdspersonalen, eftersom matstrupen är för trång för att kunna låta ett så stort föremål passera.

Det krävdes ett kirurgiskt ingrepp för att ta ut glaset eftersom det inte hade varit möjligt att göra det endoskopiskt.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"Hur glaset hamnade i magen på patienten är ett mysterium. När vi bad om information sa han att han hade svalt glaset medan han drack te. Det är dock ingen övertygande förklaring. En människas esofagus är för smal för ett så stort föremål" säger Mahmudul Hasan, läkaren som ansvarar för teamet som tog hand om mannen.

Den enda rimliga förklaringen, enligt läkaren, är att föremålet sattes in analt. Enligt deras kunskap om människokroppen finns det inget annat möjligt alternativ.

"Men att gräva djupare i faktumet kan betyda avslöjanden som patienten kanske inte är villig att dela med sig. Som läkare har vi en skyldighet att skydda hans integritet" avslutade Dr Hasan.

En minst sagt unik episod, säkerligen kommer den mystiska patienten tänka sig för två gånger nästa gång han närmar sig skåpet där han förvarar sina glas. 

Advertisement