Han vill stänga av internet för sina barn men det slutar med att han stänger av det för hela staden

av Titti Carlberg

24 Februari 2022

Han vill stänga av internet för sina barn men det slutar med att han stänger av det för hela staden
Advertisement

Har du någonsin omedvetet råkat att kombinera ett stort problem utgående från en gest som du trodde var enkel och banal? Om du svarade ja, hoppas vi att konsekvenserna av det du gjorde inte blev lika stora som de som pappan, som vi ska berätta om, lyckades med.

Vad gjorde mannen? Inget konstigt, enligt honom, till en början. Avsikten var enkel: att hindra hans barn från att använda internet under kvällstimmarna och på natten, och för att göra det bestämde han sig för att installera en enhet som stör frekvenserna, vilket förhindrar datorer och telefoner som hans barn använde från att nå nätverket och ansluta. Synd bara att det var ett "litet" problem: när han installerade den, bröt han anslutningen till internet för hela staden! Men låt oss se lite närmare på det.

via Francebleu

Advertisement
ANFR

ANFR

Detta hände i Messanges, en kommun i franska departementet Landes, Nouvelle-Aquitaine. Det var här som mannen bestämde sig för att beröva sina barn internet innan de somnade. Så efter att ha köpt en wave jammer omsatte han sin plan i praktiken, han aktiverade den och litade på att enheten skulle hindra anslutningen till internet. Det gjorde den men, med tanke på det som hände var att jammern gjorde mycket mer.

Alla enheter i området slutade faktiskt att fungera, vilket i praktiken lämnade hundratals människor oåtkomliga. Vågorna som sändes ut av frekvensstörningsanordningen var så starka att de korsade husets gränser. Rapporter och varningar från telefonbolagen utlöstes på en gång och de påbörjade en felsökning.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

De specialiserade teknikerna från National Frequency Agency (ANFR) anlände till platsen. Utrustade med specialverktyg för att söka störningarna och fel dirigerades de obönhörligen till pappans bostad. Ingen hade någonsin kunnat föreställa sig att förklaringen till ett sådant problem kom därifrån. 

På förfrågan erkände mannen att han använde en wawe jammer, och förklarade också anledningen till varför han hade en. Han visste dock inte att dess räckvidd var "mycket bredare än vad tillverkaren hävdade", sade en talesman för byrån. Så bred att telefontjänster och wi-fi anslutningar till en hel stad avbröts.

Piqsels - Not the actual photo

Piqsels - Not the actual photo

ANFR har gjort det känt att de verktygen är förbjudna i Frankrike, en sak som pappan inte hade tagit hänsyn till, eller inte visste om. För detta riskerar mannen nu böter på 30.000 euro, samt upp till sex månaders fängelse. Kort sagt: istället för att straffa och uppfostra sina barn, slutade det med att han orsakade olägenheter för hundratals familjer!

Otroligt eller hur? Vad tycker du om den här historien?

Advertisement