Finns det en fjärde arm på bilden: ser du den?

av Titti Carlberg

21 Februari 2022

Finns det en fjärde arm på bilden: ser du den?
Advertisement

Det är inte alltid möjligt att ge ett omedelbart svar på allt. Det finns frågor som behöver läsas om, utvecklas. som måste reflekteras och resoneras kring. Samma sak händer med bilder och det är inte alltid man lyckas tyda dem vid första anblicken. Vissa är abstrakta, vridna och det är inte alltid lätt att förstå dess innebörd: detta är framförallt något som händer när vi tittar på en tavla. Men även fotografier kan lura våra ögon, och vår uppfattning sammanfaller inte med verkligheten. Och det är just det som är fallet med detta fotografi.

Advertisement
JenMsft Twitter

JenMsft Twitter

Detta fotografi, som ursprungligen publicerades på Reddit, blev snabbt populärt även på andra sociala nätverk. Av vilken anledning? Vad är det som är så speciellt med detta fotografi?

På fotot ser vi tre armar och fyra små flaskor. Huvudpersonerna verkar vara ute på en vandring i bergen, och ser ut att fira över att de har nått toppen. Men det ser ut att vara något fel, flaskorna är fyra, men armarna är tre. Flaskan till vänster verkar nästan, vid en första anblick, sväva i luften. Var finns armen och handen som håller i den? En Twitter-användare, kallad JensMsft, föreslog den här utmaningen och skrev att: "Min hjärna vägrar att tro på att det finns fyra personer på fotografiet".

Hur lång tid tog det för dig att hitta armen? Flaskan är inte upphängd, den saknade armen finns faktiskt där, men den är perfekt kamouflerad med den steniga bakgrunden medan handens handske är kamouflerad med vandrarens byxor. 

Bilden fick omedelbar framgång och internet visade än en gång en av dessa fascinerande optiska illusioner som kan sätta vår uppfattning i svårigheter. Hundratals personer kommenterade: webbanvändarna kände sig förvirrade, någon bad om hjälp för att hitta armen på bilden. Det praktiskt taget perfekta kamouflaget lyckades faktiskt sätta många användare i svårigheter. 

Lyckas du se den fjärde armen? I så fall, hur lång tid tog det?

Advertisement