Den osynliga kvinnan som är gömd mellan bergen: den optiska illusionen som lurar våra ögon

av Titti Carlberg

26 Januari 2022

Den osynliga kvinnan som är gömd mellan bergen: den optiska illusionen som lurar våra ögon
Advertisement

Har du aldrig tänkt "jag tror inte mina ögon"? Ibland ställs vi inför situationer som gör oss mållösa, framförallt om vi surfar på webben ofta. Där får vi verkligen se allt möjligt: fotografier, spel och gåtor, videor och allt annat som syftar till att skapa optiska illusioner

Ofta är det så bra utarbetat att det lurar även den skarpaste observatören. Och den individuella uppfattningen hos var och en av oss är inte på något sätt kopplad till våra förmågor eller vår uppmärksamhet. Vi ställs helt enkelt inför ett välpaketerat "bedrägeri" och skaparen av fotot som vi ska visa dig är medveten om det. Är du redo att testa dig själv? 

Advertisement
Mystical cat/reddit

Mystical cat/reddit

Ta en ordentlig titt på det här fotot: vad ser du? Snö, träd och...ett par ben på en snowboard? Vid första anblicken ser det faktiskt ut som det. I verkligheten tillhör fötterna och benen en kvinna som mästerligt gömmer sig bland träden.

Ser du henne inte eller är du inte säker? Titta noga.

Fotografiet som är publicerat av Redditanvändaren Mystical_Cat, gick snabbt ett varv på webben och lockade till sig ett stort antal kommentarer. Från en vandrare som glömde sina ben till en snowboard på den snötäckta marken, till uppfattningen av en kvinna som är mycket äldre än vad hon egentligen är: reaktionerna var många och olika.

Om du fortfarande inte förstår vad du tittar på, uppmanar vi dig igen att titta noga. Kvinnan är nästan helt osynlig eller, när man ser henne, verkar hon "förstorad" tack vare skuggspelet som skapas av träden. Ett verkligen fantastiskt och överraskande trick. Det är inte lätt att se henne, men det är det som är det roliga.

Om man bortser från ögonblicket av avkoppling, har bilden också väckt allvarliga reflektioner. Bland de användare som har lämnat en kommentar finns det de som använde spelet till att skicka ett viktigt budskap till de som älskar att vandra i bergen. "Detta fotografi borde tjäna som en lektion - skriver användaren TheTattespiderom du ska vandra i bergen, framförallt på vintern, bör du ha färgglada kläder på dig. Man ska aldrig använda kläder som gör oss osynliga. Det kan vara grundläggande, särskilt i svåra situationer" - avslutades budskapet. Ett användbart tips att komma ihåg om vi bestämmer oss för att göra en utflykt upp i de snöiga bergen.

Så grattis till fotografen för hans kvicka och ironiska kreativitet, och även för att han indirekt gav oss ett bra förslag.

Och du, har du sett kvinnan nu?

Advertisement