Att sova på eftermiddagen: är det eller är det inte bra? Positiva och negativa aspekter av en "tupplur"

av Titti Carlberg

20 Mars 2022

Att sova på eftermiddagen: är det eller är det inte bra? Positiva och negativa aspekter av en "tupplur"
Advertisement

Dåsigheten och den där känslan av domningar som får oss att vilja sova fångar oss inte bara på kvällen, när det är dags för det. Tvärtom uppstår ofta lusten att blunda och ta en tupplur vid andra tider på dagen, framförallt efter lunchen: detta beror förmodligen på matsmältningen i kombination med fysisk och mental trötthet från de aktiviteter som utförs under förmiddagen. 

Men den verkliga frågan är: ger det verkligen fördelar att sova på eftermiddagen eller rekommenderas det inte?

via Web Medically Reviewed

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Svaret är subjektivt: medan vissa mår bättre efter en tupplur på eftermiddagen, känner andra av den på ett negativt sätt under resten av dagen och även i vissa fall under natten. Forskare har ännu inte kommit med ett exakt svar, men baserat på en del forskning, i frågan om Power nap, har en kort eftermiddagsvila flera positiva effekter.

Det första är minnet: en kort paus tillägnad sömn hjälper koncentrationen och kreativiteten, en riktig välsignelse för sinnet som fortfarande måste möta många fler arbetstimmar innan det tillåter sig vila på natten. 

Även humöret förbättras efter ett kort sömnpass, eller bara lite avslappning: att lägga sig ner i en timme innan man återupptar de vardagliga aktiviteterna, hjälper till att få klarhet och positivitet.

Att ta en tupplur menas med "en kort sömn", det minskar stress när man är under press: efter lite vila sjunker faktiskt blodtrycket och kroppen blir avgjort mer avslappnad.

För att dra fördel av tuppluren mitt på dagen är det viktigt att respektera vissa försiktighetsåtgärder och följa några enkla råd.

Direkt efter lunch är en tupplur på tjugo minuter tillräckligt effektiv för att eliminera den tyngdkänslan som tynger ner ögonlocken, och som gör att vi vill stänga dem: grönt ljus för vila, men med stoppuret.

Ju längre du vilar under dagen, desto högre är sannolikheten för den åtföljande yrseln som är typisk för "sömntröghet": att återuppta arbetet, på detta sätt, blir väldigt tungt.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Den idealiska tiden verkar vara mellan 14:00 och 15:00, då det finns en naturlig nedgång i koncentrationen. Om du kombinerar detta med lite lätt fysisk aktivitet på kvällen kommer din nattsömn att gynnas.

Om tröskeln på en halvtimmes vila överskrids är risken att sjunka in i REM-fasen, det vill säga den djupa sömnen och kommer att uppleva en större trötthet vid uppvaknandet.

Om man lider av sömnlöshet, kan det vara bättre att undvika att slumra efter lunchen: kroppen kan förväxla pausen med en nattlig sömn och då föds problemen på nytt då det är dags att sova på natten.

Dessutom, innan man går och lägger sig efter lunch, är det lämpligt att vänta minst en halvtimme för att inte störa matsmältningsprocessen med åtfäljande illamående och magsvullnad.

Kort sagt, grönt ljus för en siesta tidigt på eftermiddagen, men sparsamt: genom att följa dessa tips noggrant, kommer din kropp och själ att dra stor nytta av det.

Som alltid påminner vi om att nyheterna som rapporteras i denna artikel är av generisk natur och publiceras endast i ett informativt syfte. De kan inte ersätta en läkares råd på något sätt.

 

Advertisement