En kille skapar det första fungerande infällbara svärdet: Star Wars symboliska föremål blir verklighet

av Titti Carlberg

28 Januari 2022

En kille skapar det första fungerande infällbara svärdet: Star Wars symboliska föremål blir verklighet
Advertisement

Star Wars är en filmsaga som är älskad i hela världen: en imaginär galax, en okänd era och fantastiska karaktärer har följt många generationer. Det har skapats sidor för fansen, grupper och temabutiker. På internet kan vi hitta filmernas berömda föremål, inklusive imitationer av den berömda ljussabeln, Jedis karaktäristiska vapen. 

En rysk Youtuber har precis kommit med i Guiness World Record, för att ha förverkligat drömmen som alla sagans fan drömmer: att ha skapat den första riktiga fungerande infällbara ljussabeln.

via Guinness World Record

Advertisement
Youtube Screenshot - Guinness World Record

Youtube Screenshot - Guinness World Record

Alex Burkan är en rysk youtuber, och hans kanal Alex Lab är väldigt populär: den har mer än 800.000 prenumeranter. Youtubern är ett stort fan av Star Wars, och han har letat efter en troget återgiven pryl i så gott som hela sitt liv. Nu har han slutat att leta och istället har han skapat den första fungerande infällbara ljussabeln, drömmen för många Star Wars-fans. Alex har nu erkänts internationellt av Guiness världsrekord för att ha gjort ett svärd som liknar det i den berömda sagan.

Men hur är fungerar svärdet? Det kan producera ett plasmablad som är upp till en meter långt och kan nå temperaturer på över 2.800 grader. Svärdets temperatur är så hög att det till och med kan skära igenom stål.

Advertisement
Youtube Screenshot - Guinness World Record

Youtube Screenshot - Guinness World Record

Hur föddes idén? Alex är en kille som älskar att experimentera, och han arbetade på ett verktyg för att generera väte. Han insåg dock att han kunde använda sina färdigheter för att skapa en ljussabel.

Under intervjun för Guiness World Rekord berättade han: "Varje enskilt steg under utvecklings- och byggprocessen var en utmaning. Under många år har jag samlat idéer och reservdelar till mitt lasersvärd och elektrisk utrustning från internetmarknader och skrotdeponeringar. Nyckelkomponenten i mitt lasersvärd är ett elektrolysör. En elektrolysör är en anordning som kan generera en enorm mängd väte och syre och komprimera gas vid vilket tryck som helst utan en mekanokompressor. Det som var mest utmanande var att pressa hela gasdistrubitionens system till ett handtag med ett ljussvärd". Han hävdar att det fortfarande återstår mycket arbete innan svärdet är helt klart: för närvarande fungerar det bara i 30 sekunders full makt

Kommer sagans fans att kunna köpa svärdet som är baserat på Alexs prototyp i framtiden? Det återstår att se.

Advertisement