Världens längsta man berättar vad det innebär att vara nästan 3 meter lång

av Titti Carlberg

16 Januari 2022

Världens längsta man berättar vad det innebär att vara nästan 3 meter lång
Advertisement

Har du aldrig undrat vem som är världens längsta människa? Om du inte vet svaret på det så är vi redo att hjälpa dig. Att komma med i Guiness rekordbok som världens längsta person är turken Sultan Kosen, med en kroppslängd på 251 cm.

Ett otroligt rekord, som åtföljs av ett liv följt av vardagliga utmaningar. Denna turkiska man har faktiskt varit tvungen att möta otaliga hinder på grund av sin längd. Faktum är att världen vi lever i är baserat på mått som inte överskrider 180 cm. Om du till exempel har problem när du sitter i ett säte på ett flygplan så kan du nog förstå hur Sultan Kosen känner sig ibland, men som trots vissa svårigheter tar livet med en klackspark. Är du redo att lära känna honom lite närmare?

Advertisement
Helgi Halldorsson Wikipedia

Helgi Halldorsson Wikipedia

Vi befinner oss i Turkiet där världens längsta man bor. Hans namn är Sultan Kosen och han är 38 år gammal. Senaste gången han mätte sin längd var år 2018 när han träffade domarna för Guiness. Mannen lyckades slå det tidigare rekordet som hölls av Bao Xishun, som är 231 cm lång, och han blev utnämnd som ny rekordhållare med sina 2 meter och 51 centimeters längd.

För att förstå hur lång Sultan är, tänk bara på Shaquille O'Neill, och lägg till ytterligare 40 cm. Men förutom att ha rekordet som världens längsta man, har han dessutom rekordet som mannen med de största händerna i världen: 28,5 centimeter från handleden till spetsen på långfingret.

Men det har inte alltid varit så lätt för den här turkiska mannen, på grund av sin längd har han blivit tvungen att överbrygga många hinder och vänja sig sakta men säkert vid sin längd som är utöver det vanliga. Vilken aktivitet som helst innebar ett problem för honom, med början hur jobbigt det var för honom att hitta kläder i rätt storlek, vilket nu inte är ett problem för han har en skräddare och en skomakare som han litar fullt och fast på.

Advertisement
Guinness World Records/Youtube screenshot

Guinness World Records/Youtube screenshot

Förutom skräddarsydda kläder, är det alldeles för många saker som är för små för Sultan. Han kan till exempel inte ligga bekvämt i en soffa eller ta en taxi. Att sitta ner i allmänhet är ett problem för Sultan med tanke på hans längd.

Guinness World Records/Youtube screenshot

Guinness World Records/Youtube screenshot

Men att vara så lång har också många positiva sidor. Sultan säger att han kan utföra många hushållssyslor utan att behöva använda en stege. Han är en expert på att hänga upp gardiner och byta glödlampor!

En annan vacker sak som vi alla borde reflektera över är filosofin som Sultan möter sin vardag med: "Att vara annorlunda säger mannen är något jag har levt med i hela mitt liv. Jag gillar faktiskt att stå i centrum för uppmärksamhet, jag gillar att bli fotograferad och jag gillar när människor ber mig om en autograf. Vi är alla olika men i våra hjärtan är vi alla bara människor".

Advertisement