Han säljer sina selfie på nätet för skojs skull: indonesisk student blir miljonär

av Titti Carlberg

21 Januari 2022

Han säljer sina selfie på nätet för skojs skull: indonesisk student blir miljonär
Advertisement

Är det möjligt att bli rik, och till och med miljonär, över en natt? Det låter som en omöjlighet, men det är det faktiskt inte: det krävs lite tur, och kanske till och med viljan att våga lite. Det finns de som lyckas vinna ett fint kapital tack vare en lott och de, som Sultan Gustaf Al Ghozali, på grund av ett experiment som föddes för skojs skull.

Advertisement
faqihnrzmn Twitter

faqihnrzmn Twitter

Sultan är en 22-årig indonesisk student, som lyckades bli miljonär av en slump, han hade aldrig kunnat föreställa sig vilken utveckling hans val skulle få. Killen hade i 5-års tid, roligt med att ta en selfie om dagen: han samlade på sig många fotografier av sitt ansikte och tycket att det skulle vara kul att förvandla denna stora samling till non-fungibla-tokens, som också kallas NFT. Men vad är NFT? 

Det är digitala äkthetscertifikat och - även om de ännu inte är så välkänt idag - skulle de kunna representera en revolution för konsten. Dessa etablerar faktiskt äganderätten till ett onlineverk. Men hur framställer de sig själva ur en fysisk synvinkel? De består av en digital grafik som består av foton, videor eller GIF.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Killen sålde sina selfie som NFT för endast 3 dollar styck, men han hade aldrig trott att så många skulle bli sålda: deras värde ökade kraftigt, eftersom Sultan lyckades få uppmärksamhet genom kryptovalutahandlare, och nu säljs en enda selfie för över 10 tusen dollar.

Nu undrar du kanske varför någon skulle köpa NFT:er? För vissa representerar de en samling, för andra en möjlighet till en investering liknande kryptovaluta. 

Till en början sålde han 35 foton på en dag genom NFT, och han förklarar så här: "Jag tyckte att det skulle vara roligt om någon av samlarna samlade mitt ansikte. Jag trodde aldrig att någon skulle vara intresserad av att köpa mina selfie, det var därför jag bara tog 3 dollar styck för dem".

Men idag är en selfie av honom värd mycket mer än bara 3 dollar och hela samlingen har nått värdet av 1,2 miljoner dollar; Sultan har officiellt blivit miljonär, men har ännu inte haft modet att bekänna sina inkomster för föräldrarna, som, hävdar han, inte skulle förstå hur han lyckades tjäna så mycket pengar.

Advertisement