Den rekordstora nyfödde: han föddes med en vikt på 6,5 kg och en längd på 57 centimeter

av Titti Carlberg

17 Januari 2022

Den rekordstora nyfödde: han föddes med en vikt på 6,5 kg och en längd på 57 centimeter
Advertisement

Förlossningsögonblicket är för varje kvinna och varje förälder, ett svårt men underbart ögonblick som är fullt av känslor. Hur kommer det att vara att hålla sitt barn i famnen första gången? Kommer babyn att vara frisk? Hur kommer babyn att se ut? Det här är bara några av frågorna som föräldrarna ställer sig medan de väntar på att få krama sin baby. Aline Suelen Santos, 32 år, visste att hennes skulle bli annorlunda och att hennes barn var speciellt. Hon hade dock aldrig kunnat föreställa sig att i alla avseenden ingå bland de kvinnor som födde en "rekordbaby".

via metropoles

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Kvinnan vid tiden för förlossningen, fördes till sjukhuset i San Paolo. Men föräldrarna visste redan att deras son var speciell: från undersökningar och ultraljud var det redan uppenbart att barnet var lite större än normalt. Redan från en tidigare undersökning hade läkaren uppskattat att barnet vägde 3,5 kg och att han vid förlossningen förmodligen skulle ha nått vikten 4 till 4,8 kg. Men den lille, vid födseln, överraskade alla: han föddes med en vikt på 6,5 kg och en längd på 57,5 centimeter. Aline sa faktiskt att deras förväntningar hade överträffats. "Jag blev väldigt förvånad, till och med min man och hela teamet på operationssalen. Vid tidpunkten för vägningen reaerade alla: 'de hade aldrig sett en så stor baby'". Lille Pedro överraskade alltså inte bara sina föräldrar utan hela förlossningsteamet.

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Aline var under strikt kontroll under hela sin graviditet, eftersom läkaren ansåg att det var en riskfylld graviditet. Men hur är det möjligt att den nyfödde pojken kan väga så mycket? Genetik tros spela en central roll: Pedros pappa vägde också mycket när han föddes; för att vara exakt vägde han lite mer än 5 kg. Även Alines äldsta dotter ansågs vid födseln vara ett stort barn, hon vägde 4,4 kg.

Kort sagt, alla tycker att vikten av varje familjemedlem är ett slags arvegods. "Lille" Pedro hölls under observation på sjukhuset ett tag, innan han skrevs ut tillsammans med mamman. Han är en gigantisk men frisk baby, och föräldrarna behöver köpa fler större babykläder, eftersom de inte förväntade sig att de skulle välkomna en så stor baby.

Advertisement